Hans Puls (2 mei 1934) was zonder twijfel een van de muziekretailiconen van de vorige eeuw. Zo iemand wiens naam door vriend en vijand met respect werd uitgesproken. Hans Puls was ‘mijnheer Puls’, en voor sommigen zelfs ‘papa Puls’. Zaterdagavond 30 maart 2024 is hij overleden. Hij is 89 jaar geworden.

Puls begon in 1959 bij vestiging Den Bosch van Vroom & Dreesmann als assistent inkoper schoenen. Minder dan een jaar later werd hij inkoper op de muziekafdeling, waar V&D naast bladmuziek ook lp’s ging verkopen. Na Den Bosch had binnen vijf jaar elk filiaal een eigen platenafdeling en Puls trad toe tot de overkoepelende ‘inkoopkamer’ op het hoofdkantoor in Amsterdam. In de jaren ’70 werd V&D onder zijn bewind als in- en verkoopdirecteur marktleider op het gebied van muziek. En dat voor een warenhuis! Dit kwam doordat hij een vasthoudende man was, die met charme keihard kon onderhandelen en daarmee bijna altijd bereikte wat hij voor ogen had. Mede daardoor was V&D in staat geïmporteerde partijen lp’s onder de gangbare marktprijs te verkopen.

De concullega’s die Puls met dat soort acties tegen de haren in streek, kwam hij ook weer tegen in de Utrecht Groep, waarvan hij jarenlang voorzitter was. Dat waren de grootste platenverkopers van Nederland, die samen 70% van de markt hadden. Zij kwamen tussen halverwege de jaren zeventig en negentig regelmatig bij elkaar in Utrecht. Daarbij riepen ze elkaar steevast ter verantwoording over bepaalde gevoerde acties, maar werden ook andere brancheonderwerpen besproken, zoals collectieve promotiecampagnes en opleidingen.

Kenmerkend voor Puls was het grote aantal sigaren dat hij dagelijks consumeerde. Wie op het V&D-kantoor over de gang liep, hoefde nooit te vragen of hij er was. Zijn aanwezigheid werd verraden door de rook die in dikke pluimen uit zijn kantoor kwam. De lege sigarendoosjes werden vervolgens ‘gerecycled’; Puls gebruikte de achterkanten ervan om notities te maken over kortingen of wat dan ook. Enkele leveranciers wisten dat op een gegeven moment en pakten soms brutaalweg zo’n doosje van z’n bureau om te lezen welke nieuwe afspraken hij wilde maken. Dat was nog niet makkelijk, want zijn handschrift was niet eenvoudig om te ontcijferen. ‘Alle groten der aarde hadden een onleesbaar handschrift’, zei hij daarover.

Zo onnavolgbaar als zijn handschrift waren ook zijn unieke uitdrukkingen. Eigenlijk waren dat meer verdraaide spreekwoorden. ‘De dubbeltjes op de i zetten’, bijvoorbeeld, of ‘Wie de schoen past, loopt makkelijk’. Ook veel gehoord (maar eigenlijk geleend van Anton Dreesmann), was ‘De mooiste bloempjes groeien op de rand van het ravijn’.

Toen Puls 25 jaar in dienst van V&D was, werd dat gevierd met een uitgebreide receptie op het hoofdkantoor, en met een speciaal lied van André Hazes. Zijn vervroegde pensionering, in 1992, ging gepaard met een groots afscheidsfeest. Daarna zette hij zijn werkzaamheden voor de Stichting Nationale Platenbon en als vicevoorzitter/penningmeester van de NVGD voort. Bij die winkeliersvereniging haalde hij zijn 25-jarig jubileum net niet. Eind oktober 2007 werd hij niet als bestuurslid herkozen. En dat terwijl hij twee jaar eerder nog was benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, waarbij zijn inzet voor alle Nederlandse entertainmentwinkeliers geroemd werd.

Hans Puls was dan ook een zeer gedreven mens, wat ook weleens als dominant werd uitgelegd. Toch droeg zijn personeel hem op handen. Andersom was hij goed en vol lof voor de mensen die in zijn ogen goed functioneerden. Maar haalde je per ongeluk eens een Van Gend & Loos Express-zending niet op voor de zaterdagverkoop, dan kon het lang duren voordat hij je dat vergaf. Gemiste omzet was immers een doodzonde. Daar was Puls zelf niet op te betrappen. In tegendeel… Elke zaterdag stond hij minstens een uur op de platenafdeling van V&D in Tilburg. Aan het eind van de dag was daar steevast een kasverschil, omdat hij rustig wisselgeld uit zijn eigen portemonnee gaf.

Met Hans Puls neemt de muziekbranche afscheid van een zeer gepassioneerd, geliefd en alom gerespecteerd man. Dank u wel mijnheer Puls!

Lees ook:
Interview Hans Puls (V&D, NVGD): “Dit was gewoon een coup” (2008)

Foto: Jacques Tillmanns

Vorig artikelMuziekindustrieveteraan Albert Slendebroek overleden
Volgend artikelOptimaliseren van Record Store Day: kansen en strategieën voor groei