Rond deze tijd (maandag 19 februari 2024 om 13:30 uur) ontvangt Flemming als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat. Die krijgt hij voor zijn naar zichzelf genoemde debuutalbum uit 2022. Daarop staan hits als Amsterdam, Zij Wil Mij, Automatisch en Paracetamollen. De uitreiking vindt plaats bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

De diamanten status werd begin november vorig jaar door NVPI-directeur Anne de Jong aangekondigd tijdens de STOMP Ledendag XL, en bestaat officieel sinds 1 januari 2024. De certificering wordt toegekend aan singles die in Nederland 50 miljoen streams halen op bekende muziekstreamingdiensten als Spotify, Deezer en Apple Music, en albums die 200 miljoen keer gestreamd worden. Het album Flemming heeft als eerste ná 1 januari 2024 dit aantal bereikt.

Diamant is daarmee een toevoeging op de statussen goud en platina, die al veel langer bestaan. Goud wordt toegekend aan singles met meer dan 10 miljoen streams en albums met minimaal 40 miljoen streams. De platinastatus is voor singles die 20 miljoen streams halen en albums die meer dan 80 miljoen keer gestreamd worden. Met de introductie van de diamantstatus komt de certificering ‘meervoudig platina’ te vervallen.

Je mag ervan uitgaan dat er binnenkort met terugwerkende kracht ook nog singles en albums van andere (binnen- en buitenlandse) artiesten met diamant bekroond zullen worden. “Er mogen vanaf nu inderdaad diamanten statussen aangevraagd worden voor alle albums met 200 miljoen Nederlandse streams en alle singles die 50 miljoen Nederlandse streams hebben”, aldus Eva de Vroome (hoofd communicatie en public affairs bij NVPI) in een toelichting.

Hoofdfoto: Facebook-pagina Flemming
Foto met award: Instagram-pagina Flemming

Vorig artikelFDN en NVPI Audio heten voortaan NVPI Film en NVPI Muziek
Volgend artikelDuurdere streamingabo’s stuwen omzet Nederlandse muziekindustrie verder op