Within Temptation is de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day 2024 en treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Froukje, Floor Jansen, DeWolff, Spinvis, De Staat en Eefje de Visser. Dat is gisteravond onthuld tijdens een speciale bijeenkomst in de Artone Studio in Haarlem, onderdeel van vinylperserij Record Industry. Daarbij waren ruim 50 onafhankelijke platenzaakeigenaren aanwezig.

Bij deze gelegenheid speelde Nederlands beroemdste symfonische metalband vier akoestische nummers, die ‘direct-to-disc’ werden opgenomen. Deze opnamen worden op Record Store Day (RSD), 20 april aanstaande, uitgebracht op de EP The Artone Sessions. Dat is de weggever van dit jaar, die de eerste 6.000 betalende consumenten gratis meekrijgen bij de 116 deelnemende platenwinkels. Extra bijzonder is, dat naast 5.000 exemplaren op 12” vinyl ook 1.000 stuks op cd verschijnen, uitgevoerd in een luxe digipack. Zolang de voorraad strekt, kunnen klanten zelf kiezen op welke drager ze de unieke EP willen hebben.

In het verleden zijn sporadisch ‘Indie Only’-cd’s exclusief via de RSD-winkels te koop geweest, met een cd van Paul McCartney in 2018 allicht als bekendste voorbeeld. Record Store Day zelf is echter toch vooral een vinylfeestje. Wat projectmanager Esther Vollebregt betreft hoeft dat niet per se zo te blijven. “In de reglementen staat nergens dat RSD alleen voor vinylreleases bedoeld is. Er staan ook elk jaar wel een paar cd-releases in de lijst, maar wij zouden het juist heel leuk vinden als we nog meer exclusieve albums op cd konden aanbieden. Zeker nu je ziet dat de verkoop daarvan weer iets in de lift zit. Onze retailachterban – en overigens ook die van de andere RSD-landen – is een groot voorstander, maar die cd’s moeten door de industrie worden uitgebracht. We werken er achter de schermen hard aan om vanaf een van de komende edities van RSD steeds een iets groter assortiment cd’s te kunnen aanbieden.”

Dit voornemen sluit naadloos aan bij het artikel dat ik begin deze maand schreef, waarin ik een tweede leven voor de cd bepleit. #vindikleuk

Hoofdfoto: Emma Pot

Vorig artikelEen tweede leven voor de cd
Volgend artikelFDN en NVPI Audio heten voortaan NVPI Film en NVPI Muziek