Eind jaren ’90 leerde ik Remko Peters kennen bij Radio Nijmegen. Hij kwam op vrijdagavond het programma ná het mijne doen. SoundCheck was een Countdown Café-achtig programma met veel livemuziek, uitgezonden vanuit een café in de Waalstad. We raakten bevriend, ik ging regelmatig kijken in zijn muziekstudio in Wijchen, begon me met dingen te bemoeien en van het een kwam het ander.

Die muziekstudio, die hij nog steeds heeft, is niet de eerste – laat staan de laatste – activiteit van Remko ‘de Moor’. Hij schrijft ook film- en tv-scripts, heeft Mercedes-onderdelen verkocht, maar ook broekrokken, was eigenaar van een Amerikaanse platenstudio waar iedereen opnam van Whitney Houston en Michael Jackson tot Bruno Mars en Earth, Wind & Fire en probeerde zonder veel succes een milkshake-apparaat in de markt te zetten. En niet te vergeten: hij is de slechtste drummer ter wereld. Een man die fantastische verhalen beleefd heeft (en nog steeds!) en daar uitermate smeuïg over kan vertellen. Dat bracht ons op het idee die verhalen als podcasts op te nemen.

Voorafgaand aan elke opname weet alleen Remko welk verhaal hij gaat vertellen, dus ik ga er volledig blanco in. Dat brengt een hele leuke dynamiek met zich mee, waarin ik met veel plezier de rol van Frans van Dusschoten (of Twan Huys, zo je wilt) op me neem, die Remko als een soort André van Duin laat shinen. Omdat zijn verhalen, net als zijn carrière, van links naar rechts schieten, hebben we het De FlipperCast genoemd.

Ik kan me voorstellen dat je denkt: moet ik nu echt naar de belevenissen gaan luisteren van een man die ik totaal niet ken? In één woord: ja. De verhalen van Remko zijn hilarisch, eerlijk, gepassioneerd en getuigen van een gezonde ondernemersmentaliteit. Een grappige verteller met het hart op de goede plaats, die je gegarandeerd een glimlach bezorgt. En ik mag proberen dat allemaal in goede banen te leiden. Een heel belangrijk uitgangspunt van De FlipperCast is, dat de afleveringen kort duren. Rond de 20 minuten. Maar het zou me niet verbazen als je na beluistering van de eerste er gelijk een aantal wilt ‘bingen’.

Sinds eind januari komt elke zaterdag een nieuwe editie van De FlipperCast online via Spotify en www.deflippercast.nl. Als je ons volgt, krijg je bij elke nieuwe aflevering een melding. Want geloof me, je wilt geen enkele episode missen!

De eerste vijf afleveringen zijn nu al beschikbaar.
  1. In de eerste introduceren we Remko en legt hij uit hoe hij als slechtste drummer ter wereld tóch ‘in de muziek’ terechtkwam
  2. In aflevering 2 vertelt hij hoe hij met zijn broer een oude muziekfabriek kocht, waarom Shakin’ Stevens contact met hem opnam en waarom hij weigerde anderhalve ton aan te nemen van een dierenarts
  3. De derde episode heet Volg Je Hart. Geen zweverig verhaal, maar Remko vertelt over het hartinfarct dat hij in 2022 kreeg. Dat liep gelukkig goed af, maar het versterkte de instelling die hij al had: wees impulsief, laat dingen aan het toeval over en doe wat je denkt dat je moet doen. Ook legt hij uit hoe een toevallige ontmoeting met Philip Bailey op het toilet leidde tot een goede vriendschap met diens band Earth, Wind & Fire, en wat zij te maken hebben met pasgeboren tijgers in Ouwehands Dierenpark. Én hij gooit er nog een anekdote over een Chinese schoenenfabriek tegenaan
  4. In de vierde aflevering vertelt Remko onder meer hoe hij zich onder de dienstplicht uit praatte, dat zijn eerste baantje bij een benzinestation hem een fooi van 1000 gulden opleverde (maar vooral heel veel algemene kennis), en wat een Toyostove precies is. Met dat product stond hij op vele beurzen
  5. In deel 5 krijgt het verhaal over de Toyostove (door Remko ‘een kernreactor in zakformaat’ genoemd) nog een staartje. Ook vertelt hij hoe hij bij een (imitatie)auto-onderdelengroothandel terecht kwam, maar die baan opzegde om een broekrok op de markt te brengen: de swingshort, ‘het swingende broekje dat rokt’. En oh ja, hij heeft gelogeerd in de hotelkamer waar Janis Joplin is overleden
Je vindt alle afleveringen op deze pagina. Vergeet je niet te abonneren. Veel plezier!
Vorig artikelIn memoriam Anne Sevinga (1951-2023)
Volgend artikelTerugblik AFAS Edisons Pop 2023