Gisteravond zwaaide NVPI haar voormalig directeur Paul Solleveld feestelijk uit. Een door onder meer corona verlaat afscheidsfeestje, want Solleveld ging al per 1 januari 2019 met vervroegd pensioen. Wel bleef hij als beleidsadviseur nog verbonden aan NVPI en als algemeen secretaris aan Federatie Auteursrechtbelangen (een functie die hij nog altijd vervult). Als dank voor zijn 40-jarige betrokkenheid bij de entertainmentbranche werd hij verrast met verschillende onderscheidingen: De Videogram namens de filmbranche, het Sena-icoon, en de Zilveren Fonograaf namens NVPI Audio.

Paul Solleveld, die ook wel bekend staat als ‘diplomaat van de entertainmentindustrie’, startte zijn carrière in 1981 als trainee bij de Europese muziekbrancheorganisatie IFPI. Een jaar later ging hij aan de slag op de afdeling legal en general affairs bij Buma/Stemra. In 1991 begon hij bij NVPI, waar hij van 1996 tot en met 2018 de rol van directeur vervulde. Vanuit die positie had hij ook bestuursfuncties bij o.a. Stichting de Thuiskopie, Sena, de Edison Stichting, BREIN en Stichting Popcoalitie. Solleveld was een fanatiek pleitbezorger voor de ontwikkeling en invoering van het naburig recht en speelde een voortrekkersrol bij het professionaliseren van de verhouding tussen producenten en makers. Ook zette hij zich onafgebroken in voor de bewustwording van het belang van auteursrecht, waardoor grote stappen voorwaarts zijn gezet. Vanwege deze bijzondere verdiensten werd Solleveld op 26 april van dit jaar al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn branchegenoten lieten zich nu dus ook niet onbetuigd.

De Videogram
Als gitarist en zanger is Solleveld niet bepaald podiumschuw, maar in de spotlights staan terwijl anderen hem in het zonnetje zetten is niet echt zijn ding. Toch was dat tijdens zijn afscheidsfeest precies wat er gebeurde. Hij werd onder meer toegesproken door voormalig NVPI-directeur en huidig Pathé Thuis-coo Jaap Bruijnen. Die prees Solleveld als netwerker, kennisbank, muziekliefhebber en ‘mooi mens’ en overhandigde hem namens FDN (Filmdistributeurs Nederland) De Videogram.

Sena-icoon
Sena-directeur Markus Bos memoreerde vervolgens dat Solleveld in 1992 betrokken was bij de oprichting van de naburig rechtenorganisatie, waarvan hij ook jarenlang vice-president en voorzitter van de sectie Producenten was. Hij toonde zich gelukkig dat Solleveld actief blijft als secretaris van Federatie Auteursrechtbelangen. Meer dan genoeg redenen dus om hem het Sena-icoon op te spelden (zie hoofdfoto).

Zilveren Fonograaf
Tot slot kwam huidig NVPI-directeur Anne de Jong aan het woord, die aangaf dat het niet de makkelijkste taak was geweest om Solleveld op te volgen, maar dat die gelukkig nog steeds steun en toeverlaat is als dat nodig is. NVPI is gewend om edelmetaal uit te delen. Meestal zijn dat gouden of platina certificeringen voor nummers of albums die een bepaald aantal keren verkocht of gestreamd zijn, maar in uitzonderlijke gevallen betreft het de hoogste NVPI-onderscheiding; de Zilveren Fonograaf. Deze eer viel Martin Jessurun recentelijk te beurt en was gisteravond ook weggelegd voor Paul Solleveld.

Die werd overigens ook nog toegesproken door Willem Wanrooij (lid van de Raad van Toezicht van Stichting NORMA) en Charlotte Lund Thomsen, director general van de International Video Federation (IVF), die met collega Julia Hahn was gekomen. Onvermijdelijk was ook een drietal optredens van brancheband The Industry, die een kwaliteitsimpuls kregen door gastbijdragen van toetsenist en NVPI-jurist Martijn Schok, zangeres Jody Pijper en Paul Solleveld zelf.

Foto’s: Studio Kastermans
Foto The Industry: Werner Schlosser

Vorig artikelBertus Holding verder onder ‘nieuwe’ naam Artone
Volgend artikelJubilerende Tim Kuik (BREIN): “Vod-diensten met exclusieve content werken piraterij in de hand”