Zoals al in april aangekondigd werd, krijgt de Bertus Holding een nieuwe naam. Daarvoor is een roemruchte naam uit het verleden (zie kader) in ere hersteld. De Bertus Holding heet voortaan Artone. Daaronder vallen alle bedrijfsonderdelen van de holding: Bertus Distributie, de labels V2 Benelux, Music On Vinyl, Music On CD en Sound Factory, én vinylperserij Record Industry, die afgelopen voorjaar met Bertus fuseerde. Artone komt onder leiding van een nieuwe ceo: Jan Willem Kaasschieter, ex-managing director bij Groupon en tot voor kort md bij Auto1.

Met de fusie is een uitzonderlijke combinatie van bedrijven ontstaan dat de complete bevoorradingsketen voor zijn rekening kan nemen; van creatie tot productie en van distributie tot verkoop. ‘Een totaaloplossing voor artiesten, labels, uitgevers, winkeliers en consumenten’, aldus Artone in een persbericht. Daarin worden ook de  stevige ambities van het bedrijf herhaald, die al eerder bekendgemaakt werden: bij Bertus Distributie wordt de complete IT-infrastructuur en supply chain vernieuwd en uitgebreid, terwijl de productiecapaciteit van vinyl bij Record Industry verdubbeld wordt. Bertus-ceo Jan van Ditmarsch sprak dit voorjaar over de aanschaf van 30 gloednieuwe vinylpersen, waarna Record Industry in staat moet zijn om 25 miljoen vinylplaten per jaar te produceren. “Van die persen is ongeveer een kwart inmiddels geleverd. Die worden nu geïnstalleerd”, zegt hij daar nu desgevraagd over. Overigens verduidelijkt hij dat onder de holdingnaam Artone de namen Bertus Distributie en Record Industry gewoon gevoerd blijven worden.

Gevraagd naar de precieze rol van Kaasschieter en hoe die zich verhoudt tot die van hem en Ton Vermeulen bij respectievelijk Bertus Distributie en Record Industry, antwoordt Van Ditmarsch: “Jan Willem gaat zich als ceo van de holding bezighouden met de synergie binnen alle bedrijven. Zijn aanstelling verandert niets aan mijn eigen betrokkenheid bij Bertus en die van Ton bij Record Industry.”
Naast Kaasschieter treden ook cfo Jurgen Lambregts en coo Aldo Visman toe tot de directie van Artone. Binnen de holding werken ruim 300 medewerkers, verdeeld over de hoofdvestigingen in Capelle a/d IJssel en Haarlem en verkoopkantoren in 14 landen.

Over Artone

Platenmaatschappij Artone werd in 1956 opgericht door de Belgische ondernemer Dirk Slinger. Hij was groot geworden in de oliehandel. Het hoofdkantoor zat in de Haarlemse binnenstad; op een industrieterrein buiten de stad stond de platenperserij, die ook Artone heette. De maatschappij had enkele Nederlandse artiesten onder contract, waarvan Eddy Christiani, Sjakie Schram, Johnny & Rijk en ZZ & De Maskers de bekendste waren. Maar de maatschappij werd vooral groot door de distributierechten te verwerven van legendarische Amerikaanse labels als Cameo Parkway, Motown, Reprise, ABC Paramount, Chess en CBS. Die laatste groeide al snel uit tot het belangrijkste en bestverkopende label onder Artone.
In 1966 nam CBS een belang van 50% in Artone (inclusief de platenperserij), en opende het ook een drukkerij, waar de platenhoezen werden gefabriceerd. Drie jaar later volgde een complete overname. In 1988 ging CBS zelf op in Sony Music. De platenperserij werd daarbij Sony’s belangrijkste vinylfabriek voor Europa.
In 1998 namen Ton en Mieke Vermeulen de perserij over en gaven er de naam Record Industry aan. Het bedrijf heeft tegenwoordig ook de beschikking over een eigen opname- en masteringstudio, die ‘for old times’ sake’ Artone Studio genoemd is. De aloude naam wordt voortaan dus ook gebruikt voor de holding waar Record Industry en Bertus Distributie onder vallen.

Vorig artikelNVPI eert Martin Jessurun met Zilveren Fonograaf
Volgend artikel‘Vertrekkende’ Paul Solleveld valt volop in de prijzen