Na ruim 35 jaar bij de major te hebben gewerkt, beëindigde Martin Jessurun gisteravond zijn carrière bij Warner Music Benelux. Hij kwam het bedrijf in 1987 binnen als perspromotor en werkte zich in de 20 jaar daarna op tot president, de functie die hij de afgelopen 15 jaar succesvol vervulde. Het afscheidsfeest werd bijgewoond door een dwarsdoorsnede van 40 jaar radio- en muziekindustrie. Zij lieten het vertrek van Jessurun niet onopgemerkt voorbijgaan.

Zilveren Fonograaf
Branchevereniging NVPI bedankte hem bij monde van directeur Anne de Jong met hun hoogste onderscheiding: de Zilveren Fonograaf. Hij kreeg de prijs ‘wegens zijn decennialange inzet op het hoogste niveau binnen de Nederlandse muziekindustrie’. Jessurun was naast zijn functie als president bij één van de grootste muziekbedrijven in Nederland ook ruim 15 jaar bestuurslid bij NVPI Audio, waarvan vijf jaar als voorzitter. Hij werd onder meer geprezen voor het feit dat hij zich inzette voor het dichten van de ‘value gap’ (het financiële gat tussen de techreuzen en rechthebbenden van muziek), de Edison Stichting en een gezondere muziekindustrie over de gehele linie.
Het is sinds 1981 pas de 24e keer dat de Zilveren Fonograaf uitgereikt is. Jessurun is daarmee toegevoegd aan een indrukwekkende lijst illustere namen: Willem Brandsteder, Ger Willemsen, Willem Barents, Willem Duys, Michiel de Ruyter, Bernard Haitink, mr J.A. de Vreeze, Skip Voogd, Leo Boudewijns, Wim Ibo, John J. Vis, Rob Stuyt, Joop Buinink, Jan Gaasterland, Rob Edwards, Jan Corduwener, Paul Hertog, Ton Koopman, Theo Roos, Kees van Weijen, Ed Nijpels, Anne de Jong en Matthijs van Nieuwkerk.
Jessurun droeg de prijs mede op aan alle aanwezigen en zijn familie. “Zonder jullie had ik dit niet kunnen doen. Ik hou van jullie en we zien elkaar snel weer!”

Martin Top 40
Ook Erik de Zwart was niet met lege handen gekomen. Hij overhandigde de vertrekkend president namens de Stichting Nederlandse Top 40 de ‘enige echte’ Martin Top 40. Daarin staan de 40 grootste hits die Warner Music Benelux onder leiding van Jessurun gescoord heeft. De lijst is samengesteld ‘als blijk van waardering voor zijn gepassioneerde bijdragen aan het Nederlandse muzieklandschap’. Lean On van Major Lazer & DJ Snake (feat. Mø) prijkt op #1 en Ed Sheeran is met acht noteringen veruit de succesvolste Warner-act van de afgelopen 35 jaar.
Terwijl de platenbaas zijn cadeau uitpakte, vertelde De Zwart nog de anekdote dat hij er bijna eigenhandig voor gezorgd had dat Jessurun vroegtijdig bij Warner vertrokken was. Naast zijn werk in de muziekindustrie was hij beginjaren ’90 namelijk ook een getalenteerd DJ bij de Veronica Drive-In Show, en De Zwart bood hem in 1992 een baan aan als DJ bij Radio 538. Dat wilde hij serieus overwegen, maar toen De Zwart zijn salarisvoorstel neerlegde, besloot Jessurun zijn carrière in de muziekindustrie voort te zetten.
Bekijk de complete Martin Top 40 hieronder.

Foto’s: Lisa Hussaarts

Vorig artikelGemiddelde muziekluistertijd stijgt naar boven de 20 uur per week
Volgend artikelBertus Holding verder onder ‘nieuwe’ naam Artone