Record Industry en Bertus Distributie gaan samen verder

Bertus Distributie, Europa’s grootste onafhankelijke distributeur van vinyl en CD’s, en Record Industry, een van de grootste vinylperserijen van Europa, bundelen hun krachten. De twee bedrijven gaan samen verder als onderdeel van de Bertus Holding, die in de toekomst een nieuwe naam zal krijgen. Ze blijven wel allebei onder hun eigen, gevestigde naam opereren. De fusie komt overigens niet uit de lucht vallen. Record Industry en Bertus Distributie stonden al samen aan de wieg van Music On Vinyl, wat inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste vinyl-only labels ter wereld.

Investeren
Volgens een gezamenlijk bericht kan de groep met de fusie ‘verder investeren in complete dienstverlening op het gebied van muziek aan artiesten, labels, uitgevers en consumenten’. Een eerste belangrijke investering is al gedaan, zegt Bertus-ceo Jan van Ditmarsch desgevraagd: “We hebben bij een bedrijf in Zweden 30 gloednieuwe vinylpersen gekocht. De eerste daarvan zijn al binnen.” Het samengaan gaat dan ook niet ten koste van arbeidsplaatsen. “Integendeel,” zegt Van Ditmarsch, “we zullen eerder meer mensen nodig hebben.”

Capaciteit en levertijd
Met de komst van de nieuwe persen wordt de vinylproductiecapaciteit enorm uitgebreid. Van Ditmarsch spreekt van ‘praktisch een verdubbeling tot zo’n 25 miljoen stuks per jaar’. Die verruiming zal worden ingezet voor klanten wereldwijd. “Daarmee worden we een van de grootste vinylproducenten en -distributeurs van de wereld. Om de groei soepel te laten verlopen, zullen we ook voor de distributie verder investeren in IT- en logistieke systemen en personeel. Hiermee worden we als groep een nog sterkere partner voor de continuïteit en groei van alle spelers in de muzieksector.”
De uitbreiding van de capaciteit zal ook de levertijden ten goede komen. Geen overbodige luxe, want dat is, zoals de Bertus-ceo het zelf verwoordt ‘momenteel in de hele wereld een drama’.

Direct to consumer
Gevraagd wat ‘investeren in dienstverlening aan consumenten’ precies inhoudt, verwijst Van Ditmarsch naar een antwoord dat hij in een eerder artikel gaf: “Met wat aanpassingen kunnen we ons bestelsysteem ook openzetten voor particuliere klanten.” Hij vult daar nu op aan: “We zijn bezig met nieuwe IT in de breedste zin van het woord. Denk daarbij o.a. aan het optimaliseren van ons ERP-systeem. Als dat is afgerond, in 2023, kunnen wij aan consumenten leveren.”
Hij haast zich echter daaraan toe te voegen: “Dat wil niet zeggen dat wij als Bertus ons magazijn gaan aanbieden. We gaan voor specifieke partijen – artiesten en labels – websites inrichten en bieden hen daarbij de mogelijkheid om gebruik te maken van ons distributiesysteem. Zo kunnen zij hun muziek rechtstreeks aan hun fans verkopen en opsturen.”

Bertus Distributie kwam onlangs ook in het nieuws toen het een sales- en distributiedeal met Proper Music Group sloot.

Vorig artikelGroei vinylverkoop in retail wijkt fors af van die bij muziekindustrie
Volgend artikelTerugblik AFAS Edisons Pop 2022