Zes jaar na de oprichting van Tidal werd het streamingplatform eerder dit jaar voor meer dan $300 miljoen overgenomen door Square, het betaalbedrijf van Twitter-oprichter Jack Dorsey. Vandaag worden de eerste strategische aanpassingen zichtbaar, en dat zijn geen kleintjes: Tidal introduceert een gratis abonnement en gaat de royalty-uitbetaling deels baseren op het daadwerkelijke luistergedrag van zijn abonnees. Amerikaanse gebruikers krijgen de primeur, maar naar verwachting wordt de nieuwe structuur snel in de rest van de wereld uitgerold.

Drie abonnementen
Vóór de aankondiging van vandaag konden consumenten bij Tidal kiezen uit een Premium- en een Hifi-abonnement. Die constructie gaat op de schop. Voortaan kan gekozen worden uit het nieuwe Hifi Plus (voor $19,99 per maand), Hifi ($9,99) of het eveneens nieuwe Tidal Free. Anders dan bijvoorbeeld bij Spotify worden streams in die gratis variant niet onderbroken door reclames, maar door aanmoedigingen om over te schakelen op een betaald abonnement. Ook biedt Free muziek aan in shuffle-modus, zonder toegang tot bijvoorbeeld songteksten en offline beluistering, en in een lagere geluidskwaliteit. Die features zijn voorbehouden aan abonnees van een van de twee Hifi-varianten, waarbij Hifi Plus – naast ‘gewoon’ superieure geluidskwaliteit – ook toegang biedt tot overtreffende trappen in de vorm van Dolby Atmos Music, Sony 360 Audio en Master Quality Authenticated MQA. Wie voor een van deze twee betaalde vormen kiest, krijgt bovendien dagelijks inzicht in zijn luistergedrag, via de nieuwe functionaliteit My Activity.

Luisteren loont
Die laatste functie vormt de basis van de zogenoemde ‘fan-centered’ royalty’s, die Tidal (overigens alleen voor de abonnementsvorm Hifi Plus) invoert. Voor de inkomsten die het platform haalt uit zijn duurste optie, stapt het af van het huidige pro-rata systeem, waarbinnen rechthebbenden betaald krijgen op basis van hun aandeel in het totaalaantal streams. In dit stuk – waarin ik ook pleitte voor een ‘user-centric’ aanpak – heb ik al eens uitgelegd hoe dat precies werkt. In plaats van dit pro-rata systeem keert Tidal voortaan uit op basis van het daadwerkelijke luistergedrag van zijn Hifi Plus-abonnees. Daar bovenop zal het ‘tot 10%’ van het abonnementsgeld van elke abonnee (dus $1,99) overmaken aan de artiest waarnaar die abonnee de voorgaande maand het meest geluisterd heeft. Via My Activity heeft elke abonnee zicht op waar zijn geld naartoe gaat.

Transparantie
In 2019 was Deezer de eerste die aangaf op ‘user-centric payments’ te willen overgaan, maar uiteindelijk zette SoundCloud in maart van dit jaar als eerste de stap. Nu volgt Tidal dus dit voorbeeld. Jesse Dorogusker, head of Tidal, zegt tegenover Billboard dat twee dingen ten grondslag lagen aan de introductie van dit nieuwe systeem: “The first is transparency, making sure there’s a direct connection between fans listening and their favorite artists. That means showing the data, and that means taking action on it. The second big idea is to create new revenue opportunities for artists. And these features are just the first steps in this direction.”

I love it when a plan comes together…

Afbeelding abonnementsvormen: Tidal
Foto geld: Maryna Pleshkun via 123RF.com

Vorig artikelTim van der Zalm en Cloud 9 in de prijzen op STOMP Ledendag
Volgend artikelDi-Rect terechte winnaar van de Popprijs 2021

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in