Mede dankzij het succes van streamingdiensten en andere nieuwe platforms, zoals TikTok, zijn muziekcatalogi een interessante belegging geworden. De inkomsten per stream van één liedje zijn weliswaar laag, maar bij een complete catalogus gaat op zeker moment de wet van de grote getallen gelden. Stel, je bent een songwriter op leeftijd met een groot, succesvol oeuvre. Daarmee heb je in de gouden tijden (vóór Napster, zeg maar) waarschijnlijk al goed geld verdiend. Dan is dit het moment om de rechten op je werken in één klap te verkopen, en zo (nogmaals) een klapper te maken. Dat is precies wat momenteel gebeurt.

Bob Dylan en Neil Young
Het afgelopen jaar stonden de (vak)bladen vol met berichten over songwriters die voor veel geld hun rechten verkochten. Soms uit armoe (bijvoorbeeld vanwege het wegvallen van de live-inkomsten), soms uit rijkdom (de waarde van de catalogus). Aan muziekmaatschappijen gelieerde uitgevers als Universal Music Publishing Group, maar ook zelfstandige partijen als het Hipgnosis Songs Fund leggen daarbij astronomische bedragen neer. Eerstgenoemde kocht voor $300 à $400 miljoen de rechten op alle 600 liedjes die de inmiddels 80-jarige Bob Dylan schreef en componeerde, terwijl de laatste rond de $150 miljoen betaalde voor de helft van de rechten op Neil Youngs 1.180 nummers grote catalogus.

Uitgeef- en masterrechten
Ook dichterbij huis is dit soort ontwikkelingen gaande. Dankzij een samenwerking met het Amerikaanse Outlander Fund heeft CTM BV onder leiding van André de Raaff de komende vijf jaar $1 miljard te besteden aan uitgeef- en masterrechten. En van een iets ander niveau, maar evenzeer indrukwekkend, is de eerste deal die John Ewbank, Hein van der Ree (ex-Buma/Stemra), John Brands (ex-Universal Music Publishing) en Michiel Boere (ex-Van Lanschot Kempen) met hun Pythagoras Music Fund hebben gesloten: zij hebben voor een onbekend bedrag de muziekrechten gekocht van Willem van Kooten. Het gaat om de uitgeef- en masterrechten die Van Kooten heeft ondergebracht in zijn vennootschappen Red Bullet en Nanada Music. De zakenman en radiopersoonlijkheid (inmiddels ook alweer 80 jaar oud) neem zitting in de Raad van Bestuur van Pythagoras Music Fund.

Honderd miljoen euro
Dit fonds werd begin dit jaar opgericht. Het mikt op een beschikbaar kapitaal van €100 miljoen en wil daarmee investeren in catalogi van muziekauteurs van het Europese vasteland. Dankzij de overname van de rechten van Willem van Kooten krijgt HMF de beschikking over een portefeuille met 30.000 copyrights en 6.500 opnamen van onder meer Shocking Blue, Golden Earring, Focus, Bananarama, Stars On 45, BZN, Earth & Fire en Sandy Coast. De composities zelf zijn in de regel in handen van de rechthebbende auteurs. “Daar verandert deze transactie niets aan”, aldus Van der Ree.

Vorig artikelBeursgang Universal stuwt ook waarde concurrent Warner op
Volgend artikelCD-single maakt voorzichtige comeback in Engeland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in