Waar ik talentenplatform Sounders Music bij de introductie in september vorig jaar een ‘Tinder-achtige muziekapp’ noemde, zou je nu kunnen stellen dat er een eerste huwelijk uit voortgekomen is. De Belgische band The Lighthouse is als eerste act getekend op een spin-off van de dienst: het muzieklabel indie4talent. In een eerder interview vroeg ik oprichter Willem Bloem al of een eigen label denkbaar is (hij ziet immers precies welke artiesten goed scoren), maar dat was volgens hem ‘in eerste instantie niet de bedoeling’. In tweede instantie geeft hij nu alle ins en outs.

Sounders Music is nu een half jaar in de lucht. Kun je een voorbeeld geven van een artiest die via het platform een volgende stap heeft kunnen zetten?
“Een mooi voorbeeld is de Lets-Nederlandse zangeres Annna. Zij won in oktober vorig jaar de demowedstrijd op het Amsterdam Dance Event en scoorde ook hoog in ons systeem. Ik heb die informatie toen doorgestuurd aan Universal Music en naar aanleiding daarvan zijn zij gaan kijken bij haar optreden op Eurosonic Noorderslag in Groningen. Inmiddels is Annna hoog geëindigd in de Letse voorrondes voor het Eurovisie Songfestival.”

Waarom heb je besloten zelf een label op te zetten?
“Nadat Sounders Music in september vorig jaar officieel van start ging, hadden we al snel veel talent in onze database. Af en toe stuurden we dan wat door aan een label, maar we merkten dat die daar vaak heel conservatief mee omgingen. Het onderbuikgevoel regeert. Toen was daar op een gegeven moment de band The Lighthouse. Dat vond ik zulke goede muziek, en die scoorden zo goed op ons platform, dat ik dacht: we gaan ons eigen label opzetten. Zoals de naam indie4talent al aangeeft, is dat een onafhankelijk label, gericht op nieuw talent. Wij werken echter heel anders dan traditionele labels, omdat onze aanpak puur data-gedreven is. Je moet een band nog steeds live gaan zien om te kijken of ze het kunnen waarmaken, maar het ontdekken kan tegenwoordig natuurlijk wel anders. Dat doen wij dus door te kijken naar het succes in onze Sounders Music-app. Vervolgens zoeken we per artiest niet-exclusieve samenwerkingen met gerenommeerde muziekexperts, die investeren in het begeleiden en in de markt zetten van het talent.”

Welke artiesten komen voor zo’n deal in aanmerking?
“In principe elke artiest die op basis van onze schaal van 0 tot 5 hoog scoort in de app. Commercieel gezien zijn pop en dance het interessantst, maar we zien hele verrassende dingen uit het systeem rollen. Het mooie van objectieve data is, dat de beoordeling niet gehinderd wordt door je eigen smaak. In eerste instantie zullen we focussen op Nederlandstalige muziek en pop.”

Wat kan het label allemaal voor een artiest doen?
“Wij kunnen artiesten introduceren bij managers, boekers en promotors, labels en muziekuitgevers, opnamestudio’s en juridische dienstverleners. In overleg kunnen we ook besluiten om bepaalde activiteiten mede te financieren of een crowdfundingactie te starten. Onze partners nemen het inhoudelijke stuk voor hun rekening, de zaken waar niet onze expertise ligt. Denk aan de distributie van de muziek naar streamingplatforms, de promotie via social media en naar radio, het aanbieden ten behoeve van reclames, enzovoort.”

Welke contractvormen kunnen met indie4talent worden afgesloten?
“Alle gangbare vormen zijn bespreekbaar, of het nu gaat om een licentiecontract, samenwerkingsovereenkomst, sales & distributie of een 360-gradendeal, waarbij wij alles voor de artiest doen. Wij leveren waar de artiest behoefte aan heeft. Het gaat ons erom een eerlijke deal te sluiten, met realistische investeringen die binnen een overzichtelijke periode kunnen worden terugverdiend, en waar iedereen uiteindelijk voordeel bij heeft.”

Wat is de eerste artiest op het label?
“De Belgische band The Lighthouse. Zij hebben al meer dan 2 miljoen streams op Spotify, maar dat zijn vooral luisteraars uit eigen land. We hebben een driejarige licentiedeal voor Nederland met hen gesloten, om ze ook hier op de kaart te zetten.”

Hoe ben je hen op het spoor gekomen?
“Zij hadden in eerste instantie hun song Pretty Classy op Sounders Music geüpload en we zagen dat die hoog scoorde. Toen we hen daarop vroegen nog een paar nummers aan te bieden, bleken die ook goed te scoren. Daarop zijn we met de band om de tafel gegaan om te kijken wat we voor hen konden betekenen. Ze hebben toen een dwarsdoorsnede van hun album Whatever Comes Our Way in de app gezet en op basis van die testresultaten hebben we besloten om Headlights als single te gaan uitbrengen. Er is al een clip bij dat nummer en het heeft al wat airplay op Kink, dus we willen van daaruit verder bouwen.”

Headlights is op Spotify nu ruim 600.000 keer gestreamd. Welke streamingaantallen denk je via indie4talent te kunnen halen?
“Dat is natuurlijk moeilijk in te schatten voor zo’n allereerste release. Het feit dat het nummer al zo vaak beluisterd is, bevestigt in elk geval wat uit onze test naar voren kwam: dit is het nummer met de hoogste potentie. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we met Headlights de grootste kans hebben om de carrière van The Lighthouse in Nederland een vliegende start te geven.”

De band had zijn muziek dus eerder al zelf op de streamingplatforms gezet. Wat gaat daar nu mee gebeuren?
“We gaan dat eraf halen en vanaf donderdag 3 september opnieuw aanbieden onder het label indie4talent. Vervolgens claimen we het voor Nederland. We kunnen er wel voor zorgen dat de al behaalde streams aan de nummers gekoppeld blijven.”

Wat gaan jullie rondom de release doen?
“Rudo de Raaff van PR Indies gaat de single pluggen bij de radio. Uit onze data blijkt dat de band het beste scoort onder luisteraars van Radio 2, 3FM, Veronica en Kink. Daar gaan we dus actief aan de slag. Radiostations testen liedjes zelf ook, dus we hopen dat hun ratings overeenkomen met die van Sounders Music. Als we op die manier airplay kunnen opbouwen, hebben we een goed verhaal om een volgende stap te zetten en een uitgebreider plan op te tuigen.”

Wat zijn jullie plannen voor dit jaar met het label?
“We willen dit jaar drie tot vijf talenten tekenen en in de markt zetten. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van het succes. Als The Lighthouse nu door het dak gaat, hebben we onze handen al vol aan het begeleiden van die band. Uiteindelijk gaan we voor kwaliteit, niet voor kwantiteit.”

Wanneer beschouw je het label als geslaagd?
“Als we de komende twee jaar twee hits scoren, dus elk jaar één, zou ik dat wel gaaf vinden.”

Tot slot: je bent ongetwijfeld alweer vooruit aan het kijken. Wat wordt de volgende stap voor Sounders Music?
“We zijn onlangs verhuisd naar de Millennium Tower bij het Centraal Station in Rotterdam. Daar zitten we met vijf IT-mensen en we gaan nog een extra marketeer aantrekken. Nu willen we de software nog beter gaan maken, dat is een proces wat nooit stopt. De app was bijvoorbeeld in eerste instantie alleen nog beschikbaar op IOS, maar er is inmiddels ook een Android-versie. We hebben domweg niet genoeg mankracht om al onze ideeën direct uit te voeren, maar aan plannen en ambitie is geen gebrek.”

The Lighthouse

De eerste band die indie4talent gecontracteerd heeft, is dus The Lighthouse uit België. Geen onbekenden voor mij, want op mijn muziekblog Carte Blanche Music heb ik al over verschillende van hun nummers geschreven. Hieronder reageert de band op de aanstaande samenwerking.

Hoe zou je jullie muziek omschrijven?
“Indiepop met een rockrandje. We zijn begonnen in de Vampire Weekend-, Wombats-, Two Door Cinema Club-hoek, en de laatste tijd met de toevoeging van meer elektronische elementen aan het opschuiven richting The 1975.”

Hoe kwamen jullie met Sounders Music in aanraking?
“We hadden een persbericht over de app gelezen en hoewel we altijd een beetje sceptisch naar ‘voorspellende’ systemen kijken, leek het ons interessant om eens te testen. Het is altijd goed om te weten hoe je muziek in de markt ligt en wat nu precies je doelgroep is. Met de informatie die we van Sounders Music terugkregen, konden we onze promotie-inspanningen wat doelgerichter maken. Al snel na onze eerste upload belde Willem. Hij was verbaasd over de goede score en wilde een nadere samenwerking opzetten.”

Hoe schat je jullie kansen op de Nederlandse markt in?
“Ik ben overtuigd van het potentieel. We hebben er in het verleden al een paar clubtoertjes gedaan, onze cd-presentatie was in de Melkweg en ons album is geproduceerd en meegeschreven door de Nederlander Huub Reijnders. Er liggen dus al wel wat lijntjes.”

Waarom hebben jullie voor jullie Nederlandse ambities voor indie4talent gekozen?
“Na enkele prettige gesprekken met Willem Bloem zijn we overtuigd geraakt van zijn skills en netwerk, en van het feit dat hij zich 100% gaat inzetten om onze muziek een breder platform te bieden. Meer kan een band niet wensen. Daarom laten we de distributie en promotie van ons album in Nederland vol vertrouwen aan indie4talent over.”

De looptijd van het contract is drie jaar. Betekent dit dat ook het volgende album op het indie4talent-label verschijnt?
“Dat is inderdaad de bedoeling. Als de samenwerking goed verloopt gaan we dat zeker zo doen. We zijn al volop aan het schrijven, maar het duurt nog wel een aantal maanden voordat daar iets van naar buiten komt.”

Ter promotie van jullie album wordt de single Headlights uitgebracht. Hoeveel Nederlandse streams denk je daarmee te kunnen halen?
“Nederland heeft natuurlijk een volwassener streamingmarkt dan België, dus als we aan een paar mooie playlists worden toegevoegd, kan het hard gaan. Het zou mooi zijn als we in Nederland op enkele honderdduizenden streams zouden kunnen uitkomen.”

Wat verwachten jullie van de samenwerking?
“Om te beginnen zijn we heel blij dat indie4talent zo in onze muziek gelooft en bepaalde investeringen doet in termen van tijd, energie en geld. Het is niet de makkelijkste tijd om nieuwe acts te breken, en het Nederlandse radiolandschap is ook niet het makkelijkste om Belgische bands aan de bak te krijgen. Toch streven we ernaar om op 3FM gedraaid te worden, en wellicht op Kink iets meer dan nu al het geval is. Hopelijk kunnen we van daaruit volgend jaar een aantal festivals spelen.”

Vorig artikelInterview EVA over protestsongs
Volgend artikelMuziekindustrie in EU en VK goed voor €82 miljard en 2 miljoen banen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in