Corona maakt meer kapot dan je lief is. Ook in de entertainmentindustrie slaat het virus wild om zich heen. Zowel de ‘recorded music’- als de live-tak is hard getroffen. Doordat mensen wordt aangeraden binnen te blijven, is het stil in de steden en zijn alle evenementen afgelast of verplaatst. Ook hoge investeringen die veel artiesten, labels en andere partijen doen voorafgaand aan een release of tour zijn verloren gegaan. Maar zoals van een creatieve industrie mag worden verwacht, steken ook allerlei initiatieven de kop op om de pijn te verzachten. Vandaag wordt bijvoorbeeld www.pleasedontstopthemusic.nl gelanceerd. Dat is een soort startpagina voor Nederlandse artiesten, waar je hun muziek kunt beluisteren en merchandise kunt kopen.

Please Don’t Stop The Music is een initiatief van Steijn Koeijvoets en Andries van Wieren. Hun bedrijf 3S Music Management behartigt de belangen van My Baby, Michelle David & The Gospel Sessions, Jungle By Night, Amsterdam Klezmer Band, Kuenta en Aafke Romeijn. Ik sprak met Steijn over het platform.

Wat was voor jullie precies de aanleiding om in actie te komen?
“Als managementbureau hebben we zelf ook te maken met afgelastingen en verplaatsingen. Omdat onze artiesten tot de bovenkant van de markt behoren, scheelt dat ons veel omzet. We werken wel gewoon door aan optredens die verder weg liggen, maar of die doorgaan, is nog de vraag. Doordat we ook een vinger aan de pols hebben bij de rest van de industrie, merkten we dat ook andere artiesten het zwaar hebben en zich zorgen maken. Vervolgens zagen we veel individuele initiatieven ontstaan, zoals artiesten die zelf sessies live gingen streamen. Ons idee was, dat als je alles verenigt, je meer impact kunt maken. Donderdag 19 maart is het idee ontstaan om een portal op te zetten voor zoveel mogelijk Nederlandse artiesten, en daarna is het snel gegaan. Op www.pleasedontstopthemusic.nl kun je je favoriete act steunen door het beluisteren en kopen van hun muziek en merchandise.”

Eindelijk een overkoepelend initiatief waar ook artiesten van profiteren…
“Nou, zeg dat wel! Bij alle initiatieven die de entertainmentindustrie nu ontwikkelt, zoals de Nederlandse Creatieve Industrie Alliantie ENCORE en die voucher voor concerten, is er één groep die altijd als belanghebbende ontbreekt: de artiesten waar het allemaal mee begint!”

Hoe werkt het precies?
“Artiesten, groot en klein, kunnen via een formulier hun gegevens doorgeven: hun profielen op streamingplatforms en Bandcamp, een link naar hun webshop, een bandfoto, de genres waarin zij opereren en hun herkomst. Door deze werkwijze weten we ook zeker dat de artiesten toestemming geven hun gegevens te publiceren. Die informatie komt vervolgens op een uniforme manier op de website. Dat overzetten is trouwens handwerk, waar door zes mensen keihard aan gewerkt wordt. Op die manier ontstaat een verzameling van acts, die je op provincie, plaats en genre kunt sorteren. Uiteraard kun je ook naar een specifieke artiest zoeken. Het idee is, dat mensen momenteel geen tickets kunnen kopen en dus hopelijk een paar tientjes over hebben om hun favoriete band op een andere manier te steunen. Daar is deze site primair voor bedoeld, en een mooi afgeleid effect kan zijn, dat bezoekers op deze manier nieuwe artiesten ontdekken.”

Krijgt iedere artiest evenveel ruimte toebedeeld?
“Ja, iedereen krijgt eenzelfde blokje. Wel is het zo dat we ervoor zorgen dat er steeds weer andere artiesten op de homepage staan. Zo heeft iedere artiest een gelijke kans op een prominente plaats, en hopelijk stimuleert het bezoekers om regelmatig terug te komen.”

Hoe gaan jullie het platform promoten?
“BAM! (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten) en MMF (Music Managers Forum) hebben zich achter ons initiatief geschaard en zijn hun leden er al actief op aan het wijzen. Veel van de artiesten die zich al hebben aangemeld, hebben ook aangegeven hun fans over deze site te informeren. Zelf gaan we natuurlijk ook een social-mediacampagne opzetten en we hebben toezeggingen dat diverse regionale en landelijke bladen en media aandacht aan Please Don’t Stop The Music zullen besteden. Verder komt Buma Cultuur met een landelijke campagne om meer aandacht te krijgen voor Nederlandse muziek. Die is zowel op de media als het publiek gericht en ons initiatief wordt in die campagne meegenomen.”

What’s in it for you?
“Het is voor ons als onderdeel van de entertainmentbranche natuurlijk belangrijk dat het goed gaat met de Nederlandse artiesten. In die zin zijn wij belanghebbend. Maar als je bedoelt financieel: hier blijft niets aan de strijkstok hangen. Wij stellen het platform kosteloos beschikbaar en zijn alleen een soort startpagina, een doorgeefluik. Alle links gaan rechtstreeks naar profielen en webshops van de artiesten zelf, waar je naar hen kunt luisteren of iets kopen. We hopen dat dat massaal gebeurt.”

Artiesten die een gratis profiel willen aanmaken op Please Don’t Stop The Music kunnen daarvoor gebruikmaken van dit formulier.

Vorig artikel10 jaar Werner Bros.; 10 jaar extra branchecontent online
Volgend artikel‘Door coronacrisis’ voorlopig geen Spaanse albumchart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in