UPDATE 11 april: de afgelopen weken heb ik de artikelen en marktanalyses online gezet die ik voor Muziek en Beeld/Entertainment Business schreef. Allerlei stukken over o.a. de ontwikkelingen in het entertainmentretail-, -industrie en -distributielandschap, de teloorgang van de collectiviteit en de opkomst van dvd (later Blu-ray), legaal downloaden en de mobiele telefoon. De marktcijfers leveren natuurlijk wat minder sprankelende stukken op (hoewel ik daar wel altijd mijn best voor deed), maar leveren een schat aan informatie op over het omzetverloop van de verschillende productgroepen in de diverse kanalen. Goud voor bijv. studenten. Hier vind je mijn artikelen en hier mijn marktanalyses.

UPDATE 22 maart: ook de interviews die ik tussen 2000 en nu afnam voor Muziek en Beeld/Entertainment Business staan nu online. Leuke en interessante vraaggesprekken met entertainmentbranchecoryfeeën van voor en achter de schermen. Denk aan Jan van Ditmarsch, John de Mol, Theo Roos, Nick Holzenbosch, Hans Breukhoven, Willem Venema, Maarten Steinkamp, Tim Kuik, Willem van Kooten, Bert Meyer, Wilbert Mutsaers, Duncan Stutterheim, Erik de Zwart, e.v.a. In veel gevallen niet alleen het ingekorte stuk zoals het in het blad terechtgekomen is, maar ook de volledige, niet-opgemaakte uitwerking. Dan staat er tussen haakjes ‘compleet’ achter. Al mijn interviews voor het vakblad vind je hier.

10 jaar Werner Bros.; 10 jaar extra branchecontent online

Vandaag, 1 maart 2020, bestaat Werner Bros. tekst | uitleg precies 10 jaar. En wie jarig is, trakteert! Daarom voeg ik dit jaar een, naar mijn mening, belangrijk stuk geschiedenis aan www.wernerbros.biz toe: ik ben – met toestemming van de uitgever, uiteraard – bezig om alle content online te zetten die ik geproduceerd heb tussen 2000 en 2010. Kortom: al mijn artikelen, interviews, marktanalyses en columns die destijds gepubliceerd zijn in de fysieke uitgaven van het vakblad Muziek en Beeld (later Entertainment Business), maar nergens digitaal te raadplegen waren. Tot nu.

Columns
Het gaat om honderden stukken, dus je begrijpt dat het een flink monnikenwerk is. Daarom voeg ik de artikelen in fasen toe. De eerste pluk staat nu online: al mijn columns uit de periode 2001-2010. Een bewogen, tamelijk zwarte, periode voor de entertainmentbranche, vol technologische ontwikkelingen. Na Napster trok iTunes de downloadmarkt naar zich toe, ondanks dit legale alternatief vierde piraterij hoogtij, veel entertainmentwinkels moesten de deuren sluiten, de ‘consumptie’ begon te verschuiven naar mobiele apparaten, mede doordat breedbandinternet gemeengoed werd, enz.

Out of the box
En ondertussen begon de relatie van het vakblad met zijn abonnees en adverteerders (wat vaak dezelfde mensen waren) steeds meer op een spagaat te lijken. Als hoofdredacteur vond ik daar iets van en dat ventileerde ik ook. Ik had sowieso overal een mening over, wat voor een columnist geen onhandige eigenschap is. De stukjes konden de lezers vaak niet scherp genoeg zijn, totdat ze zelf ‘aan de beurt’ waren. Dan waren mijn schrijfsels ‘ongenuanceerd’. Alsof een column genuanceerd moet zijn.
Ik was (en ben) altijd kritisch, mocht (en mag) graag zaken op de hak nemen, stel(de) continu dingen aan de kaak en spaar(de) ook mijzelf niet, maar altijd met als doelstelling ervan te leren en als branche beter te worden. Daarom deed ik in mijn columns ook vaak suggesties en voorspellingen. Out of the box, maar desondanks (of juist daardoor) regelmatig raak, zag ik toen ik ze nog eens teruglas.

Nou ja, oordeel zelf. Je vindt de columns hier. SEO bestond destijds trouwens nog niet, dus de korte titels laten meestal veel te raden over. Laat je maar verrassen; het is toch weekend 😉

Zoekmachine
Toen ik al die PDF’s online gezet had, realiseerde ik me opeens dat die met de standaard zoekfunctie niet doorzoekbaar zijn. En dus investeerde ik in een slimme add-on, die de PDF’s wel in de zoekresultaten meeneemt. Bovendien indexeert die de zoekresultaten (zoals Google dat ook doet), waardoor ze in volgorde van relevantie getoond worden. De beste match bovenaan dus.
De ‘gerelateerde artikelen’ onderaan elk bericht waren tot nu toe in mijn optiek ‘alles behalve gerelateerde artikelen’. Die worden nu echter ook door de slimme zoekmachine gegenereerd, en hebben voortaan dus ook daadwerkelijk een link met het geopende bericht. Exit ergernisje…

Binnenkort komt nog veel meer van die waardevolle content online. Ik houd je op de hoogte. Maar nu eerst: taart! En columns, dus…

Vorig artikelSterke omzetgroei Nederlandse muziekindustrie dankzij streaming
Volgend artikel‘Startpagina’ wil Nederlandse artiesten door de crisis heen helpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in