Herinner je je de 3″ cd-single nog? De eenhapscracker onder de cd’s, waar je een plastic ring omheen moest doen om hem in de meeste cd-spelers te kunnen afspelen. Die 3″ cd-single krijgt nu een vinylvariant: de 3″ vinylsingle. Hier past precies 1 liedje van 4 minuten op en hij wordt geïntroduceerd op zaterdag 13 april, Record Store Day. Foo Fighters en Third Man Records, het label van Jack White, behoren tot de eersten die zo’n dingetje uitbrengen.

Nu lijkt het me best een uitdaging om zo’n microsingletje te draaien op een, in verhouding, megaplatenspeler, maar ook daar is aan gedacht: de Amerikaanse platenspelerfabrikant Crosley Radio brengt een minispelertje op de markt, dat speciaal gemaakt is voor het draaien van 3″ singles. Sterker: iets anders past er niet op. Ook die spelers worden op Record Store Day geïntroduceerd, en zijn (vanaf) die dag in de deelnemende platenzaken te krijgen.

Daarna houdt het niet op, want ‘meerdere singles van verschillende bands of labels zullen op regelmatige basis volgen’, belooft het persbericht. Dat kun je in zijn geheel hier lezen.

Ik vind het een schattig initiatief!

Vorig artikelTerugblik Edison Pop 2019
Volgend artikelWerner Bros. opent zijn kluis op nieuwe website