Elk jaar worden rond de 350 Europese artiesten uitgenodigd voor showcasefestival ESNS, waar zij optreden voor een publiek van boekers, journalisten en andere industrie- en mediamensen. Voor veel van die acts is dit optreden een springplank voor hun carrière.

Het European Talent Exchange Programme (ETEP) meet al het aantal boekingen dat ESNS de optredende artiesten oplevert. In aanvulling daarop is er nu ook de ESNS Chart. Die laat zien of, en in welke mate, de ESNS-artiesten worden opgepikt door een panel van EBU-radiostations. De European Broadcasting Union is de officiële mediapartner van het festival. Voorwaarden om te worden opgenomen in de ESNS Chart:

 • Alleen Europese artiesten die op ESNS optraden
 • Airplaysucces buiten hun thuisland

Aangezien deze lijst specifieke artiesten volgt, die op een specifieke editie van ESNS optraden, loopt de ESNS Chart gedurende een vol kalenderjaar. Voor elke nieuwe editie van het festival worden nieuwe artiesten geboekt, dus elk nieuwe jaar start er een verse chart.
Deze nieuwe hitlijst belooft een waardevol instrument te worden voor artiesten en hun vertegenwoordigers. Hij geeft inzicht in hun succes, zowel op zichzelf als in vergelijking met andere festivaldeelnemers.

Net als van de Music Moves Europe Talent Chart, komen er twee varianten van de ESNS Chart: een wekelijkse liedjeslijst (Top 50) en een maandelijkse artiestenlijst (Top 50). Ook t.b.v. de ESNS Chart wordt deze artiestenlijst samengesteld door de impact van alle tracks van een artiest in de wekelijkse Top 50 bij elkaar op te tellen. Deze score bepaalt de positie van die act in de Artist Chart.

Inzicht in prestaties
Beide hitlijsten bieden een schat aan extra informatie over de prestaties van elke track en artiest:

 • Klik op de landcodes en er verschijnt een kaart van Europa, waarop is aangegeven in welke landen een liedje op de radio is gedraaid
 • Klik op de ‘More information’-link voor:
  • Chart history: het wekelijkse positieverloop van de track gedurende diens gehele aanwezigheid in de chart
  • Artist impact: het totaalaantal luisteraars dat de act bereikte met al zijn genoteerde tracks, zowel in de afgelopen week (week impact) als sinds zijn eerste hitnotering (total impact)
  • Track impact: het aantal luisteraars naar een track, zowel in de afgelopen week (week impact) als gedurende de gehele aanwezigheid in de chart (total impact), inclusief het verschil in impact (%) vergeleken met de vorige week (relative change)
  • Toegang tot deelknoppen (waarmee tracks via social media gedeeld kunnen worden)

Door op het artwork te klikken verschijnt een mediaspeler waarin – indien beschikbaar – de liedjes op YouTube, Spotify, Deezer en Apple Music bekeken/beluisterd kunnen worden. En ben je nieuwsgierig welke artiesten uit een bepaald land in de lijst staan? Maak dan gebruik van het Countries-filter.

Bekijk de ESNS Chart.
Elke vrijdag rond het middaguur een nieuwe lijst!

(English version below image)

ESNS Chart shows serial success of performing acts

Every year, circa 350 European artists are invited to showcase festival ESNS, where they perform before an audience of bookers, journalists, and other industry and media people. For many acts, this gig kickstarts their career.

The European Talent Exchange Programme (ETEP) already measured the number of bookings the ESNS acts scored after the festival. In addition to that information, the ESNS Chart now shows if and to what degree artists that played in Groningen are picked up by a panel of EBU radio stations. The European Broadcasting Union is the official media partner of ESNS. Requirements for eligibility:

 • European artists that played ESNS only
 • Airplay success outside their home country

A specific edition of ESNS, and the artists performing being leading, the ESNS Chart runs for a full calendar year. For each new edition of the festival, new artists are booked, so each new year starts with a fresh chart…
This new listing promises to become a valuable instrument for artists and their representatives to track their success, as well as their success in comparison with their peers.

Just like the Music Moves Europe Talent Chart, the ESNS Chart comes in two configurations: a weekly song-based chart (Top 50), and a monthly artist-based chart (Top 50). Also on behalf of the ESNS Chart, this Artist Chart is compiled by adding up the impact of all of an artist’s tracks in the weekly Top 50. This score determines the act’s position in the Artist Chart.

Extra performance data
Both of the charts offer a wealth of additional information about the performance of each track and artist:

 • Click the country codes to view a map, indicating in which countries a track is played on the radio
 • Click the ‘More information’ link for:
  • Chart history: all of the weekly positions throughout a track’s entire chart run
  • Artist impact: the number of listeners the act reached with all of its charting tracks combined, in the past week (week impact) and since appearing in the chart for the first time (total impact)
  • Track impact: the number of listeners the track reached in the past week (week impact) and throughout its entire chart run (total impact), and the change in impact (%) compared to the week before (relative change)
  • Access to share buttons (allowing you to share a track via social media)

By clicking the artwork, the songs can be watched/listened to on YouTube, Spotify, Deezer and Apple Music (when available). And if you’re curious which artists from a specific country are in the chart? Then, use the Countries filter.

Check the ESNS Chart.
Fresh chart every Friday at noon (CET).

Vorig artikelEuropean Border Breakers Chart wordt Music Moves Europe Talent Chart
Volgend artikelInterview Thomas Weemaes over verhuizing Top 40

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in