Naar aanleiding van het bericht over de overstap van Domien Verschuuren naar Qmusic barstte op mijn Facebook-tijdlijn ook weer de discussie los over de toekomst van 3FM. Een terechte discussie, gezien het historisch lage marktaandeel van de zender. Alleen deel ik de mening van sommigen (samen te vatten als ‘opheffen’) niet.

Zeker, dat lage aandeel (en vooral de snelheid waarmee dat bereikt is) is zorgelijk. Het toont aan dat 3FM in rap tempo het contact met zijn doelgroep is verloren. Aan de andere kant biedt de huidige positie in de marge een mooi uitgangspunt om scherpe keuzes te maken, en daar ook voor langere tijd aan vast te houden. Het lijkt immers alleen maar beter te kunnen.

Mijn suggesties in een paar bullets:

  • Doe niet wat de commerciëlen ook al doen, maar trek je eigen plan
  • Zoek je doelgroep niet in leeftijdscategorieën, maar in interessegebieden; word popzender i.p.v. jongerenzender
  • Concentreer je daarbij op talent en toekomstmuziek, niet op gevestigde namen en hits
  • Houd de nieuwe koers consequent en langere tijd vol
  • Accepteer een lager marktaandeel; minder luisteraars, maar wel trouwere

Ik heb het hierboven alleen over inhoudelijke keuzes. Dat die via alle mogelijke kanalen moet worden uitgevent, lijkt mij een open deur.

Bovenstaande heb ik 2 jaar geleden al eens, met meer nuance en toelichting, geopperd in het artikel De jeugd heeft de toekomst, maar niet voor 3FM. De noodzaak voor dit soort scherpe keuzes is er in mijn optiek alleen maar groter om geworden…

Vorig artikelSena Icoon voor Anne de Jong
Volgend artikelGaat Rob Stenders Radio Veronica runnen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in