5 jaar Werner Bros., 5 jaar tekst en uitleg

Het schoot me net opeens te binnen en ik schrok er eigenlijk een beetje van. Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat mijn eigen bedrijf Werner Bros. tekst | uitleg officieel van start ging. Dat is in een vloek en een zucht voorbijgegaan zeg! Soms letterlijk, maar vooral figuurlijk.

Ik herinner me uit de begintijd o.a. nog dat ik het eerste logo-ontwerp een beetje te gewaagd vond (geintje natuurlijk), maar met het uiteindelijke resultaat ben ik zeer tevreden. De naam van het bedrijf was er overigens al dik 20 jaar voordat ik dat startte. Als klein Wernertje op de middelbare school schreef ik al onder elke schriftelijke overhoring en elk werkstuk ‘© (jaartal) Werner Bros.’. Wist ik veel… Toen vlak vóór Kerst 2009 duidelijk werd dat mijn professionele toekomst zou liggen in een bestaan als zelfstandige, was het mijn beste vriend die me erop wees dat mijn onderneming ‘dus’ Werner Bros. moest gaan heten. Nooit aan getwijfeld ook, zeker niet nadat de toenmalige directeur van Warner Bros. in Nederland me bij navraag schriftelijk aangaf dat hij er erg om moest lachen en dat mij geen strobreed in de weg gelegd zou worden. Zolang ik geen filmtak zou beginnen althans 😉 .

Nu is het maken van films ongeveer het enige wat ik in die vijf jaar niet gedaan heb. Want er zijn twee dingen leuk aan het eigen baas zijn:

  • Je kunt het werk doen wat je leuk vindt en laten wat je niet leuk vindt (of dat laatste verstandig is, laat ik hier even in het midden 😉 ). Door de keuzen die ik gemaakt heb, heb ik de afgelopen jaren gewerkt voor onder andere entertainmentbedrijven, brancheorganisaties, vakbladen en andere tijdschriften, artiesten, een audio-hardwarefabrikant en zelfs een sloepenbouwer. Ik maakte onder meer beleidsplannen, jaarmagazines, boeken, artikelen, juryrapporten, columns, websiteteksten, nieuwsbrieven, presentaties, persberichten en biografieën, maar ik verzorgde ook pr- en communicatietrajecten (o.a. via social media), was docent/stagebegeleider, trad op als dagvoorzitter en ben tegenwoordig zelfs actief als voice-over/stemacteur (zie voor meer informatie en voorbeelden mijn portfolio of LinkedIn-pagina). Dat hoef je in dienst van een werkgever niet te proberen…
    Coaches raden zo’n breed portfolio overigens van harte af. Je moet voor een niche kiezen. ‘Potentiële klanten moeten helder voor de geest hebben waarvoor ze je kunnen benaderen en moeten weten wat ze van je kunnen verwachten’, zeggen zij. Maar iemand anders die het weten kan, zei tegen mij: ‘Mensen kunnen jou benaderen voor creatieve, vlot geschreven (of ingesproken), op de doelgroep afgestemde teksten en wat zij van jou kunnen verwachten is kwaliteit, betrouwbaarheid, betrokkenheid en desgewenst humor’. En zo is het ook!
  • Je eigen agenda indelen en die dus zo vol plempen of open houden als je zelf wilt. Dit alles in de wetenschap dat de consequenties van de gemaakte keuze volledig voor jou zijn. Ik was heel blij dat ik er na het overlijden van mijn vader voor kon kiezen om een halfjaar geen opdrachten aan te nemen om er te zijn voor mijn moeder. Dat dit een halfjaar zonder inkomsten betekende, had ik daar graag voor over. Juist in die periode werd ik een aantal keren gevraagd te verschijnen in o.a. het NOS Journaal, EenVandaag en diverse radio-uitzendingen om mijn visie te geven op het toen spelende Free Record Shop-debacle, waardoor eigenlijk niemand mij in die periode ‘gemist’ heeft en ik de draad daarna weer snel kon oppakken

Natuurlijk zijn er ook keerzijden en ben ik ook wel een aantal boefjes tegengekomen. Mensen die mijn offertes alleen maar gebruikten om bij anderen een lagere prijs te bedingen bijvoorbeeld. Met name sommige initiatiefnemers voor en uitgevers van boeken nemen het niet altijd even nauw met de omgangsvormen zoals ik die van huis uit heb meegekregen, is mijn ervaring. Maar gelukkig zijn ook de consequenties van hun keuzen volledig voor hun rekening, zoals vaak uit het eindresultaat blijkt.

Met alles wat ik geleerd, meegemaakt en gecreëerd heb in mijn bagage, kijk ik vol frisse moed uit naar de komende jaren. Wie weet kan ik mijn brein, pen en/of stem nog eens voor jou inzetten. Dat lijkt me leuk!

Mocht je me willen volgen en op de hoogte blijven van opinies, (entertainment)branchenieuwtjes en wetenswaardigheden rondom Werner Bros. tekst | uitleg: die verspreid ik – behalve via deze site – via LinkedIn, Facebook en Twitter. Deel, like, volg en join in on the fun!

Vorig artikelIndies hebben een major problem
Volgend artikelTerugblik Edison Pop Gala 2015

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in