Interview Thomas van Wijk: Songflow wordt socialer en partnert met PledgeMusic

Begin dit jaar sprak ik Thomas van Wijk van Songflow voor dit Emerce-artikel over geldstromen in de online muziekbusiness en deze spin-off. Toen al gaf hij aan hun dienst (artiesten met hun muziek toegang bieden tot alle belangrijke onlinemuziekdiensten) te willen uitbreiden met een promotieplatform. Dat is er nu.

Songflow.com is niet zozeer nieuw – het is het vervolg op ‘aggregator’ Songport – maar wel vernieuwd. Songflow geeft artiesten naar eigen zeggen ‘controle over de sociale muziekrevolutie’ en daar hoort een stevige claim bij: het platform ‘verbindt muziek met fans en zet luisteraars om in cash’, aldus een persbericht. Dat laatste stukje kan Songflow natuurlijk niet afdwingen, maar het kan wel drempels slechten en zo dat doel dichterbij brengen. En dat is precies wat het nu beoogt.

Basis van de dienst blijft uiteraard de distributie van tracks en albums naar muziekdiensten wereldwijd. Gebruikers (waaronder Valerius), Chef’Special en Kris Berry)) ontvangen 100% van de inkomsten en behouden al hun rechten. Zij betalen daarvoor een vast bedrag: €5,- per song per jaar. Thomas van Wijk zegt hierover: “Door onze pricing verlagen we de drempel om meer en kleinere releases uit te brengen. Meer muziek betekent meer actieve fans, die delen wat ze leuk vinden, waardoor hun aantal toeneemt.” Als voorbeeld noemt hij o.a. Sunday Sun. “Die band heeft dit jaar drie ep’s en twee singles uitgebracht via Songflow. Hierdoor hebben ze constant in de aandacht gestaan. Uiteindelijk staan ze in januari ook op Noorderslag.”

Wat nu aan de dienst is toegevoegd, is een integratie met de social media. Zo kunnen artiesten vanaf nu via de Songflow-site direct een video van een track aanmaken en publiceren op hun YouTube-kanaal. Ook zoekt Songflow zelf naar verwijzingen naar muziek op YouTube, Spotify en iTunes. Die links hoeven artiesten dus niet zelf meer op te zoeken en copy/pasten, en kunnen ze voortaan met een druk op de knop – inclusief artwork en eventuele aanvullende info – op Facebook zetten. Dit is overigens niet alleen een verdienste van Songflow, maar ook een mogelijkheid die ontstond na de integratie van muziekdiensten in Facebook.

Een van de partners bij de lancering van het hernieuwde Songflow is het internationale fan funding platform PledgeMusic. Artiesten kunnen via de Songflow-site een Pledge-project starten om op die manier financiering te vinden voor nieuwe releases. “Doordat op deze manier gebruikgemaakt wordt van de informatie die al via Songflow was vastgelegd, hoeft deze niet opnieuw te worden ingevoerd”, verduidelijkt Van Wijk. “Daardoor verloopt het sign-up proces bij PledgeMusic een stuk efficiënter dan als je alle informatie opnieuw moet invoeren.”

Hij noemt Songflow ‘een startpunt en thuisbasis voor talent’. “Maar wij zien ook dat artiesten vaak op een punt komen dat ze een professioneel team nodig hebben om door te breken. Aan de andere kant zijn professionals natuurlijk ook altijd op zoek naar nieuwe talent. Onze volgende stap zal dan ook zijn om te trachten voor artiesten kansen te creëren om in contact te komen met professionals in de muziekindustrie.”

Daarnaast gaat Songflow zijn pijlen richten op de VS en Brazilië. Van Wijk: “Alle operationele en technische aangelegenheden worden vanuit Nederland aangestuurd en ontwikkeld. Voor de marketing en het verbinden met professionele organisaties willen we op lokale partners in de arm nemen. Nederland is voor ons een zeer geschikte testmarkt. De ervaring die we hier opdoen, nemen we mee naar andere markten.”

Vorig artikelTerugblik Edison Jazz/World Gala 2012
Volgend artikelInterview (Nefli): Database publishing: meer doen met hetzelfde geld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in