Nederlandstalige muziek minder gedraaid, maar meer gehoord

Cijfers. Ze leveren niet altijd de spannendste presentaties en drukst bezochte seminars op, maar zijn (of zouden moeten zijn) wel het fundament onder degelijk beleid. Voor Hollandse muziek geldt dat niet anders dan voor andere genres, vandaar dat ook op de Buma NL-conferentie ruimte gemaakt was om de markt in kaart te brengen.

Nielsen Music meet de airplay van Nederlandse zenders. Directeur Sandra Jongstra gaf op Buma NL aan dat in de eerste zeven maanden van dit jaar 15% van alle ‘plays’ op de Nederlandse radio een Nederlandstalig liedje betrof. In 2011 was dit nog 16%. Wordt aan al het gedraaide repertoire een weging meegegeven op basis van de luisterdichtheid van de uitzenders, dan stijgt het publiek voor Nederlandstalige muziek van 2011 op 2012 van 12 naar 13%. Dat minder plays door meer mensen gehoord worden (een trend die al een paar jaar zichtbaar is), betekent dus dat de liedjes gedraaid worden op beter beluisterde tijdstippen of stations. Het bereik van het genre is hiermee terug op het niveau van topjaren als 2007 en 2008.

Man-vrouwverdeling
Bij de samenstelling van mijn radioprogramma Carte Blanche merk ik elke week dat relatief weinig muziek door vrouwen gezongen wordt. En dan put ik nog vooral uit niet-Nederlandstalig repertoire, waar het aandeel vrouwelijke artiesten op 30% ligt. Het Nederlandstalige genre komt daar niet in de buurt. In 2012 werd slechts 5% van de nummers gezongen door vrouwelijke artiesten; vorig jaar was dat nog een magere 8%.


Zenderverdeling

Commerciële regionale zenders draaien veruit de meeste Nederlandstalige muziek: 76% van hun totaal. Radio NL neemt daarvan in zijn eentje 69% voor zijn rekening. De gezamenlijke publieke regionale omroepen volgen op grote achterstand met 20%. Op commerciële landelijke zenders is 12% van gedraaid wordt Nederlandstalig. 100% NL (dat in werkelijkheid 64% Nederlandstalige muziek draait), is daarvan goed voor 8%. Bij de publieke landelijke zenders is gemiddeld nog niet één op de tien gedraaide tracks in de eigen taal. Op Radio 2 is dat één op de vijf, op 3FM één op de 50.

Percentage eigen taal
Gemiddeld genomen is 13% van de airplay op Nederlandse zenders Nederlandstalig. Dat percentage is in de landen om ons heen ongeveer even hoog, met uitzondering van Frankrijk, waar door een wettelijk quotum 27% gehaald wordt. Scandinavische landen scoren een stuk hoger. Noorwegen haalt 29% (+13% vergeleken met vorig jaar) en Finland 45% (+6%). Ook in Zuid-Europa wordt over het algemeen veel muziek in de eigen taal gedraaid: in Spanje 36%, in Italië 39% en in Turkije maar liefst 81%.

Vorig artikelVerhoudingen muzieklabels-media-luisteraars op de schop (2)
Volgend artikelInterview: Rob Stuyt levert laatste inhoudelijke bijdrage aan auteursrechtdiscussie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in