Nederlandse radio verschraalt

Deze week ben ik echt en oprecht bedroefd. Het is de laatste week van de radiozender die me de afgelopen 16 jaar zoveel nieuwe muziek en bands heeft leren kennen: Kink FM. Ik liet naar aanleiding van de aankomende sluiting van de Amsterdamse megastore FAME al het woord ‘verschraling’ vallen. Dat gebeurt echter niet alleen in de retail, maar ook op mediagebied.

Geen enkele andere landelijk te beluisteren Nederlandse radiozender draait zoveel nieuwe muziek als Kink FM. En dan bedoel ik niet alleen ‘muziek van nu’, maar ook en vooral ‘muziek van nieuwe artiesten’. Dat alles onder het schimmige (en arbitraire) kopje ‘alternatieve’ muziek, maar in ieder geval: nieuw. En nieuw is toch het leukste wat er is.

Natuurlijk heeft Kink niet het alleenrecht op nieuw. Zoals zendermanager Wilbert Mutsaers van 3FM hier al eens toelichtte staat nieuwe muziek ook bij hen hoog in het vaandel, wat vooral in de avonduren goed tot uitdrukking komt. En het Serious Talent-platform maakt duidelijk dat in Nederland veel talent aanwezig is. Maar ook buiten Nederland barst het van de goede nieuwe acts, en daarvoor valt met het verdwijnen van Kink FM een belangrijke bron van ‘exposure’ weg.

Als je ziet wat Kink in het verleden al heeft voor elkaar gekregen heeft met slechts kabel- en internetluisteraars, dan had ik het fantastisch gevonden om te zien welke slagkracht met een etherfrequentie bereikt zou zijn. Kink mag als radiozender, in bereik uitgedrukt, redelijk beperkt van omvang geweest zijn, maar voor de doelgroep – de (alternatieve) muziekwereld – legde het zeker gewicht in de schaal. Veel bands zouden zonder het voorwerk van de springplank Kink FM niet door andere, grotere zenders zijn opgepikt en nu nog steeds op een straathoek staan spelen. Die voor artiesten, de muziekindustrie en de consument zo belangrijke functie zie ik niet snel door een ander station worden opgepikt.

Natuurlijk, er is KX Radio, dat overigens ook alleen via internet en enkele digitale kabelpakketten te beluisteren valt (en eveneens onder druk staat). KX concentreert zich echter niet op één niche, maar vele niches. Door die versnippering wordt de zender een lappendeken. Formatvrijheid is absoluut de charme van het station, maar zorgt er ook voor dat liefhebbers van een bepaalde niche moeten zoeken naar het programma van hun gading. De podcast maakt gelukkig uitgesteld luisteren mogelijk, maar complete (online)kanalen voor elk van die niches zouden in mijn optiek succesvoller zijn. En arbeidsintensiever uiteraard, dat is het eeuwige dilemma…

Alternatieve muziek is dus zo’n niche. De niche van Kink. Nog een behoorlijke niche, gezien de luistercijfers (in de wetenschap dat die slechts via internet en de kabel bij elkaar geschraapt worden), maar blijkbaar niet een waar voldoende adverteerders voor warmlopen. Want de reden dat V-Ventures (tot drie keer toe) een etherfrequentie voor Kink heeft laten lopen, is niet alleen de prijs van die frequentie, maar vooral de inschatting dat dat bedrag niet zou kunnen worden terugverdiend.

Internet is bij uitstek het medium voor nichestations. Juist daarom is het zo schrijnend dat de stekker compleet uit Kink FM getrokken wordt en de zender niet op internet verder gaat. Dat is sowieso de toekomst van radio. Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor het team achter ’the messenger of music’ een keer genoeg is. Want hoeveel tikken kun je hebben, zeker de afgelopen twee jaar? Bovendien: ook een onlinestation kost geld. Salarissen, onderhoud, rechtenafdracht… Wie gaat dat betalen? V-Ventures dus ieder geval niet. En dat spijt me, voor Nederland…

(fade to black…)

UPDATE 20.15u.: of toch eerder fade to grey? Deze ontwikkeling ga ik in elk geval met interesse volgen…

Vorig artikelFAME’s last words…
Volgend artikelInterview Jan van Drooge: Nederpopklassiekeractie AD ‘heeft geen winstoogmerk’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in