Toekomst van Kink bekonkeld

Bam! Weg… Op 1 oktober, precies 16 jaar na de start, trekt V-Ventures de stekker uit Kink FM, en de kink dus uit de kabel. Daar zit ‘m ook de crux: Kink FM is te beluisteren op de kabel, via internet en je mobiel. Kanalen genoeg zou je denken, maar niet voor de korte termijndoelstellingen van investeringsmaatschappij V-Ventures. Kink FM heeft geen etherfrequentie (dûh, die kans hebben ze drie keer aan hun neus voorbij laten gaan), en ‘dus’ niet break-even te krijgen.

Ik ben al 16 jaar hardcore fan van Kink FM. 90% van wat er gedraaid wordt, vind ik goed. In die wetenschap hoef ik ook nauwelijks te switchen. Een minder nummer wordt gegarandeerd gevolgd door een toptrack. Wat 3FM in de avonduren doet, doet Kink FM de hele dag, en ik vind het heerlijk. Wat heb ik dankzij die club al een hoop nieuwe muziek ontdekt (en gekocht!). Ik ben zeker niet de enige. Voor veel bandjes en nieuwe muziek is Kink FM de springplank geweest naar breder succes. Dat deze zender wegvalt is niet alleen jammer voor de medewerkers en luisteraars, maar ook voor (Nederlandse) artiesten en de muziekindustrie. Maar goed, cultuur was toch al tot vies woord verklaard.

Artikelen waarin de luisterdichtheid van Kink FM (de afgelopen vijf maanden, sinds de rebranding van begin dit jaar, een historisch hoog percentage van 0,5) smalend wordt afgezet tegen die van zenders met een etherfrequentie, snap ik niet. Zo’n vergelijking is pas eerlijk als je alleen kijkt naar de kabel-, online- en mobiele beluistering van die andere stations.
Waar hebben we het sowieso over? Er komen steeds meer apparaten en applicaties waarmee je in de auto via je telefoon naar (online)radiozenders kunt luisteren. Maar aan de vooravond van de doorbraak wordt Kink, heel kortzichtig, gepiepeld.

De vraag is dus: wat nu? Toen de subsidie aan FunX werd stopgezet, sprongen BNN en VPRO op om zich over de zender te ontfermen. Wie neemt zijn verantwoordelijkheid met betrekking tot Kink FM? Of wordt dat, sinds het met het oog op een mogelijke etherfrequentie wat breder ging programmeren, als concurrent gezien? Dat zou eeuwig zonde zijn.
Want wat dan? Verdergaan zoals het ooit begon, als vrijwilligerszender?
Stationmanager Jantien van Tol en verschillende van de huidige programmamakers hebben meer in hun mars, zoals ze dagelijks bewijzen. Ik mag aannemen dat zij wel weer ergens een plekje vinden. Wat rest is dan een harde schijf met de mooiste muziek van de afgelopen 16 jaar én daarvoor.

Na een aangrijpend interview, gisteravond op 3VOOR12 Radio, mocht Jantien een Kink Classic uitkiezen. Ze liet We Care A Lot van Faith No More draaien. Als jij om Kink FM geeft, teken dan de onlinepetitie om de zender te behouden, of op zijn minst je steun en dank te betuigen aan de medewerkers van nu en toen.

Zoals een van hen, Bob Rusche, terecht opmerkte: Arjen Grolleman sterft opnieuw. Dat overstijgt diens verzuchting ‘bollocks’. Dit is ronduit kut.

Vorig artikelBoek 50 Jaar Edison nu ook te koop bij bol.com
Volgend artikelAD lanceert spaaractie met nederpopklassiekers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in