3FM Serious Talents verdienen nazorg

Ik vind 3FM een lekkere radiozender. Nadat het station een jaar of acht geleden even een R&B-kanaal dreigde te worden (prima, maar niet voor mij), is een stijgende lijn ingezet, die maar weigert af te vlakken. Mijn eigen muziekontdekkingen van over de hele wereld waren, zijn en blijven mijn primaire inspiratiebron, maar daarbuiten schakel ik eigenlijk alleen tussen 3FM en Kink FM. Meer heb ik niet meer nodig om een tevreden muziekconsument te zijn.

De afgelopen jaren heeft 3FM lekker aan zijn merk gebouwd. En met succes, getuige de luistercijfers. Daaraan wordt zeker bijgedragen door een ijzersterke eindejaarsactie (Serious Request) en leuke decenniumthema’s (80’s, 90’s en 00’s Request), waarin ook ruimte is voor minder bekende liedjes. Wellicht minder gewichtig in het licht van de luistercijfers, maar voor mij juist een hele leuke toevoeging, is Serious Talent. Goed dat dit item aantoont dat Nederland barst van het muzikale talent en nog beter dat dit hierdoor een zetje in de rug krijgt. Des te jammerder, dat 3FM zijn handen er vanaf lijkt te trekken op het moment dat het balletje voorzichtig begint te rollen.

Als ik naar de playlist van 3FM kijk, zie ik grofweg drie categorieën artiesten: internationale acts (grote en in toenemende mate ook minder bekende, waarvoor hulde), grote nationale acts (de buitencategorie Bløf, Ilse DeLange, Caro Emerald) en Serious Talents. Kortom: een brede mix van superveilig en fris & fruitig.
Maar toch ontwaar ik een gat, en wel tussen grote en opkomende Nederlandse artiesten. De nationale ‘middenmoot’ ontbreekt goeddeels. En vooral waar dat ex-Serious Talent-bands betreft, vind ik dat jammer en vreemd.

Van de eerste lichting artiesten die vroegtijdig door 3FM werd opgepikt, is inmiddels een nieuw album verschenen. En die ‘moeilijke’ tweede van mensen als Bertolf of Miss Montreal doen niet voor hun debuten onder. Toch zijn de singles van die opvolgers veel minder gretig door de nationale popzender opgepikt dan hun vroegere materiaal. Bertolf scoorde nog een onwaarschijnlijke Megahit met zijn gecompliceerdste single tot dusver, maar de single daarna werd compleet genegeerd. Ook Miss Montreal stond eind vorig jaar weer even in the picture met haar jaaroude kersthit, maar de reguliere singles van haar tweede album bleven op de stapel liggen.
En dat zijn dan twee artiesten die nog best succesvol zijn, maar er naar mijn gevoel nét niet in slagen die volgende stap te zetten. Zo zijn wel meer voorbeelden denkbaar. En laten we die nu niet wegwuiven door te verwijzen naar Go Back To The Zoo, want natuurlijk zijn die een constante factor op de 3FM-lijst.

Om de ‘zoo’-metafoor door te trekken, hanteert 3FM al met al een beetje de dierlijke wetten uit de natuur, en laat zijn ‘kinderen’ kort na de geboorte hun eigen weg zoeken. May the strongest survive. Op zich een gezonde insteek, maar van 3FM verwacht ik juist een iets meer menselijk gezicht. Waarbij de ‘ouders’ zich tot aan de volwassenheid van hun kroost verantwoordelijk voelen. In dat opzicht kan Serious Talent naar mijn smaak nog wat aanscherping gebruiken. Volgens mij kan daarmee naadloos aangesloten worden op recente uitbreidingen van het concept, zoals de ST Chart en ST On Tour.

Hoe dan ook kan het platform nog wel even vooruit. Als ik alleen al in mijn omgeving kijk wat voor talent er rondloopt… Daybroke, Audio Adam, Somesay en Nemesea – om er maar een paar te noemen – hebben allemaal de status van Serious Talent nog niet bereikt, dus er is voldoende potentieel.
Wel is het zo, dat 3FM zich – geheel in lijn met zijn profiel – vooral op de wat alternatievere acts richt. Dus nu ik toch mijn wensen aan het opschrijven ben: een ST-achtig initiatief op een andere zender, voor meer mainstreambands, zou niet onwenselijk zijn.

Serious Talent was ook een van de onderwerpen die ter sprake kwamen in een interview dat ik bijna een jaar geleden had met 3FM-zendermanager Wilbert Mutsaers. Dat kun je hier teruglezen.

Vorig artikelMuziek bij Free nu bijna gratis
Volgend artikelConsument geeft €100 miljoen minder uit aan home entertainment

2 REACTIES

 1. Hi Werner,

  Mooi stukje over 3FM, en dank voor de complimenten voor de zender. Jouw opbouwende kritiek mbt Serious Talent is feitelijk onjuist… Zowel Miss Montreal als Bertolf hadden een megahit met singles van hun tweede album, MOKE had er twee met het tweede album. Miss Montreal en Bertolf hebben beiden vele, vele singles uitgebracht en daarmee (vrijwel uitsluitend) op de 3FM playlist gestaan. De nieuwe singles van tweede albums van Giovanca, Sabrina Starke, Rigby, Destine: ze hebben allemaal op de playlist gestaan van 3FM. Een willekeurige playlist pakken is overigens niet verstandig, los van het feit dat je daarop ziet dat 3FM meer nationaal talent steunt dan ooit tevoren, en ook meer alternatief repertoire, dat heb je goed gemerkt. Niet alleen Go Back To The Zoo, maar ook Waylon, Laura Jansen, Jeugd van Tegenwoordig, Opposites, MOSS, Handsome Poets, A Silent Express etc ze hebben allemaal langdurige steun gekregen. Kwaliteit van een single (ja dat is subjectief) blijft altijd maatstaf en waar mogelijk zullen wij Nederlandse artiesten juist dat zetje extra geven. De lijst met artiesten waarvoor we dat pak hem beet afgelopen 1,5 jaar hebben gedaan is lang. Als het gaat om andersoortige talentsteun: deze week is op Radio 6 (ja ook daar ben ik druk mee haha) het platform ‘Soul & Jazz Talent’ gestart, met als eerste talent Kris Berry. Er zullen er nog vele volgen. Overigens was Ruben Hein ook serious talent, en wat te denken van Krystl of Caro Emerald, best mainstream..:)?  O ja, de 80s Request bestaat al lang niet meer hoor :). Zo gewenst wil ik graag meer toelichten dan in dit kleine reactie-vakje past.

  • Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik realiseer me dat nog maar weinig Serious Talent-bands überhaupt aan een tweede album toe zijn. Wellicht komt mijn artikel dus twee jaar te vroeg. Dat verklaart ook dat alle bands (op De Jeugd Van Tegenwoordig na) waar jij aan refereert eigenlijk buiten het bestek van mijn stuk vallen. Dat 3FM al die bands volop ondersteunt staat buiten kijf, maar zij staan nog relatief aan het begin van hun carrière.
   Laat gezegd zijn dat het me super lijkt voor een band om te worden uitgeroepen tot ST, maar dat stempel kan ook andere zenders weerhouden hen te draaien. Aan de andere kant kijken veel andere zenders juist naar 3FM. Als jullie het al niet draaien, doen zij het al helemaal niet. Ze hebben niet allemaal zo’n drang zich te onderscheiden als jullie.
   In dat opzicht neemt 3FM met het ST-platform een grote verantwoordelijkheid op zich (en ik denk dat dat ook goed is). In mijn optiek slaagt 3FM pas écht ultiem in zijn ST-missie, als andere stations ST-bands in hun programmering opnemen. Om die crossover te bereiken is echter jullie aanhoudende steun nodig. Ook als een band even uit de picture geweest is en aan een tweede (of derde) fase begint. In een aantal gevallen (uiteraard vooral mainstream, zoals Waylon, Laura Jansen en uiteraard Caro Emerald) heeft die crossover al plaatsgevonden, maar ik gun het zoveel meer bands en artiesten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in