De Stem… verheffend?

Zo, The Voice Of Holland zit er weer op. Enorm knap hoe John de Mol eens in de zoveel tijd met een nieuw tv-format komt dat alle records breekt en van complete no-no’s sterren maakt. Maar wie zijn de echte winnaars? De talenten in de schijnwerpers? Of degenen op de achtergrond, die minstens even belangrijk zijn om het programma tot een succes te maken?

Programma’s met veel fans hebben ook veel tegenstanders. De talenten waar de show omheen gebouwd was, werden zowel opgehemeld als neergesabeld. Ik kan daar niets over zeggen. Op vrijdagavond heb ik mijn radioprogramma, dus ik heb geen enkele TVOH-uitzending gezien. De liedjes heb ik wel in de hitparades zien staan, maar eerlijk gezegd had ik niet veel behoefte ze te beluisteren. Ieder zijn ding.

Een ander punt van kritiek was, dat TVOH niet echt om de muziek zou gaan. Dat zal John de Mol niet ontkennen, denk ik. Hoewel hij uit een muzikale familie komt, is hij primair tv-man, geen muziekman. Zoals je dat in de hele samenleving ziet ontstaan, is muziek voor hem een middel, geen doel. Sinds de teloorgang van zijn eigen tv-zender Tien heeft De Mol een bindende overeenkomst met (en een aandeel van 26,3% in) RTL Nederland. TVOH werd dan ook uitgezonden door RTL4. De kijkcijfers zijn genoegzaam bekend en de zender heeft inmiddels bijgetekend. De audities voor een tweede editie – die dit najaar wordt uitgezonden – zijn inmiddels begonnen.

Bij Pauw & Witteman zei De Mol dat RTL4 voor de eerste serie minder dan de kostprijs heeft betaald. Hij zou zelf aanzienlijk in The Voice hebben geïnvesteerd. “Ik kan het me permitteren om te investeren in programma’s waar ik in geloof. De investeringen die je in Nederland doet, verdien je internationaal terug.” En dat lijkt hem te gaan lukken. Het programma is inmiddels aan zes landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten. Kassageluiden!

Maar vergis je niet. John de Mol mag dan tv-formats bedenken en verkopen, hij heeft ook belangen in veel bedrijven waarvoor de muziek wel degelijk ‘core business’ is… Radio 538 bijvoorbeeld, dat volop promotie bedreef voor TVOH en de finale rechtstreeks op de radio uitzond. John de Mol is ook mede-eigenaar van 8Ball Music, het label dat – al dan niet via wurgcontracten – de eerste rechten heeft om de muziek van deelnemers te releasen.

Van winnaar Ben Saunders verschijnt sowieso een album, maar de afgelopen weken zijn van meerdere deelnemers al verschillende tracks digitaal uitgebracht. In eerste instantie waren dat door de kandidaten uitgevoerde covers. Maar als onderdeel van de eindstrijd werden vorige week ook door de finalisten vertolkte nieuwe composities uitgebracht. Deze vier nummers kwamen afgelopen vrijdag allemaal binnen in de top 5 van de Single Top 100. Daar lagen bij elkaar 25.000 downloads aan ten grondslag. Volgens Robin van Beek, head of marketing bij 8Ball, heeft TVOH de legale downloadmarkt gestimuleerd. “Consumenten die nog nooit een liedje hadden gedownload, hebben dat nu voor het eerst gedaan.”

Overigens zijn die nieuwe composities afkomstig uit de eigen kweekvijver van 8Ball. Het label organiseert regelmatig ‘writers camps’, waar talentvolle nieuwe componisten en auteurs aan elkaar gekoppeld worden. Enkele van de tracks die deze sessies hebben opgeleverd, zijn dus voor TVOH ingezet. Bij de toekomstige buitenlandse edities van The Voice zal deze werkwijze herhaald worden. Dat vertelde Pieter van Bodegraven, vice-president van de aan 8Ball gelieerde muziekuitgeverij Talpa Music, tijdens Eurosonic Noorderslag. Hij zei dit tijdens het dankwoord dat hij sprak nadat hij industrieprijs De Veer gewonnen had. Een zeer slimme en lucratieve deal, want dat The Voice internationaal uitgerold wordt, staat dus al vast.

In de wereld buiten de Benelux is het trouwens niet 8Ball dat de muziek gaat uitbrengen en promoten. Voor die gebieden is een overeenkomst gesloten met de grootste muziekmajor, Universal Music. Die is al in alle landen actief en kan deze taken ongetwijfeld succesvoller uitvoeren dan 8Ball, dat veel minder wijdvertakt is. Ook zal de veel bekendere merknaam Universal wereldwijd meer vertrouwen wekken.

Of The Voice echt de (wereld)sterren van de toekomst gaat opleveren, is afwachten. Maar op de korte termijn lijkt succes gegarandeerd. In ieder geval voor bedenker John de Mol en diens bedrijven die hierbij betrokken zijn. Én voor de componisten van Talpa Music, die dankzij The Voice een wereldomvattend podium krijgen en op langere termijn misschien wel de echte talenten blijken te zijn…

Vorig artikelInterview Jan van Ditmarsch (Bertus Distributie): Music On Vinyl, info on paper
Volgend artikelMuziek bij Free nu bijna gratis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in