Vinyllabel Music On Vinyl (MOV), een samenwerking van Bertus Distributie en perserij Record Industry, voert het terugzetten van de klok consequent door. Naast zijn site, Twitter– en Facebook-account heeft het bedrijf nu ook een papieren catalogus uitgebracht. Old-school!

MOV heeft deals met o.a. Sony, V2, Red Bullet, Demon, ZTT en Cooking Vinyl. In totaal zijn afgelopen jaar 200 titels uitgebracht, op 180-grams vinyl. Al die titels staan in de 20 pagina’s dikke catalogus. Daarvan zijn er 10.000 gedrukt, die via winkeliers verspreid worden naar de consument, zegt commercieel directeur Jan van Ditmarsch van Bertus Distributie. “Het is de bedoeling om meerdere keren per jaar zo’n overzicht uit te brengen.”

Maar MOV heeft nog grotere plannen. De verkoop van vinyl loopt namelijk boven verwachting goed. Van Ditmarsch sprak in een eerder interview nog over recordmaand oktober 2010, waarin 25.000 lp’s verkocht werden, maar dat record is inmiddels aangescherpt: in december waren het er 30.000. “In 2010 heeft vinyl een explosieve groei meegemaakt. Als je weet dat MOV in Nederland een marktaandeel heeft van 8 à 10%, kun je ervan uitgaan dat in 2011 minimaal 3 miljoen lp’s zullen worden aangeschaft.” Zeg eerlijk: had jij dat verwacht?

Bertus verspreidt MOV echter niet alleen in Nederland. De distributeur is in heel Europa actief. De plannen en ambities beperken zich dan ook niet tot onze landsgrenzen. “In februari starten we een campagne bij alle FNAC-winkels in Frankrijk, België en Spanje”, zegt Van Ditmarsch. Die gaan allemaal een bak neerzetten met 100 stuks vinyl. Bij aankoop krijgt een consument de MOV-catalogus mee.”
Hij streeft ernaar nog dit kwartaal een soortgelijke actie in Nederland op te zetten. “Volgende week, tijdens de MIDEM, zullen we onze plannen aan verschillende partijen presenteren.”

Het bestverkochte MOV-album is Into The Wild van Eddie Vedder, met bijna 10.000 stuks. Vinylsingles en –maxisingles zijn op hun retour, maar Van Ditmarsch heeft nog wel een speciaal project op zijn verlanglijstje: een box met heruitgaven van populaire 12″-es op Trevor Horns ZTT-label. Daar brachten artiesten als Frankie Goes To Hollywood, The Art Of Noise, Propaganda en Grace Jones hun platen uit. Voer voor de freaks dus!

Vorig artikel‘Licentiëren doet begeren’ (Twitterverslag Eurosonic Noorderslag-keynote)
Volgend artikelDe Stem… verheffend?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in