Een van de eerste panels op de vrijdag van de Eurosonic Noorderslag Conference was ‘De toekomst van pluggen’. Dat begon al om 12.00 uur. Maar ondanks dat het ’the day after the night before’ was, mocht het zich toch verheugen in een volle zaal. De toehoorders kwamen vooral uit de muziekindustrie en de media, precies de doelgroepen van de bijeenkomst.

Deelnemers:
Erwin Vogel (Pinguin Tune Support)
Dave Minneboo (Radio 538)
Frank Helmink (Buma Cultuur)
Erik de Zwart (Digi Pluggen)
Jelle Munk (Stoel de Munk)
Voorzitter: Werner Schlosser (Werner Bros.)

‘Pluggen’ (of promoten) gebeurt al sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw, toen vertegenwoordigers van uitgeverijen bij de Amerikaanse omroeporkesten langsgingen om hún bladmuziek te promoten. Later verlegde de promotie zich van de omroeporkesten naar de omroepen zelf en daarmee van bladmuziek naar singles. In Nederland waren de zeezenders belangrijk voor de opkomst van de pluggers, omdat die wel aandacht gaven aan nieuwe popartiesten, in tegenstelling tot hun collega’s aan de wal. Beroemde Nederlandse ex-pluggers zijn o.a. Henny Huisman, Pierre Kartner en Ron Brandsteder.

Erwin Vogel is al twintig jaar plugger en ziet zichzelf niet snel iets anders doen. Hij voorziet wekelijks circa 80 radiomakers en muzieksamenstellers van nieuwe muziek, en zorgt ervoor dat hij daarbij een overtuigend verhaal heeft. Ook het onderhouden van de relatie met die mensen ziet hij als een belangrijk onderdeel van zijn taak.
Music director Dave Minneboo van Radio 538 bevestigt het belang daarvan. Hoewel hij claimt niet beïnvloedbaar te zijn en elke week maar weinig open plaatsen op de playlist heeft, kan het juiste verhaal en degene die dat brengt van doorslaggevend belang zijn.

Sinds enkele jaren bestaan er ook verschillende digitale promotiesystemen. Universal Music, Sony Music en EMI Music hebben ieder hun eigen systeem, en Warner Music, V2 Benelux, Munich Records en CNR Entertainment werken met iPool. Ook bij dit laatste systeem moet voor elke maatschappij apart ingelogd worden.

Tijdens het panel introduceert Erik de Zwart een alternatief voor al deze varianten: Digi Pluggen. Dit is een onlinedatabase, waar muzieklabels hun muziek beschikbaar stellen voor onder meer muzieksamenstellers en recensenten. De maatschappijen gaan hiervoor ongeveer €150,- per track betalen. Gebruikers krijgen met één inlog toegang tot de beschikbare muziek van alle maatschappijen die daartoe toestemming gegeven hebben. Die muziek kan op verschillende manieren gerangschikt worden: per plugger, per label, per genre, enz.

Ook kan men alle tracks een beoordeling meegeven. Voor eigen gebruik, bezweert De Zwart. Beoordelingen zullen niet aan de deelnemende labels of pluggers worden doorgegeven. Wel bestaat de mogelijkheid dat die data in de toekomst, geanonimiseerd, worden doorgespeeld aan onderzoeksbureaus als GfK, Nielsen, Soundscan en De Vos & Jansen. Dit zou tot een signaleringslijst kunnen leiden, die radiostations zouden kunnen laten meewegen in hun beslissing om een track wel of niet te gaan draaien.

De Zwart denkt sowieso al na over volgende versies van het systeem. Zo wil hij snel de mogelijkheid toevoegen de muziek ook via de mobiele telefoon te kunnen raadplegen. In een later stadium zou het zelfs mogelijk kunnen worden om consumenten tegen betaling van het systeem gebruik te laten maken.

Buma Cultuur heeft onlangs een soortgelijk platform ontwikkeld ter vervanging van de OLON-cd (een dienst waarbij lokale omroepen elke week een cd kregen opgestuurd met de binnenkomers in de Single Top 100, aangevuld met de belangrijkste nieuwe releases). Frank Helmink zegt er een voorstander van te zijn deze systemen te integreren.
Ook Dave Minneboo is enthousiast over het initiatief. Hij kijkt ernaar uit om onderweg, zelfs op vakanties, de muziek te kunnen bijhouden, in plaats van bij terugkomst een stapel cd’s op zijn bureau te vinden.
Erwin Vogel zegt niet bang te zijn dat Digi Pluggen hem zijn baan kost. Hij ziet het als een hulpmiddel, en zo is het volgens De Zwart ook bedoeld.

Vorig artikelTrijntje ten prooi aan ‘secondary cd sales’?
Volgend artikel‘Focus On The Netherlands: Dutch Music Market’ (verslag Eurosonic Noorderslag-panel)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in