Nederlandse muziek op Nederlandse radio

Vanmiddag gaf Nielsen Music Control, dat de airplay van Nederlandse zenders meet, een presentatie op Buma NL. Directeur Sandra Jongstra maakte daar wat interessante cijfers bekend.

Zo blijkt 32% van de muziek op de zenders die Nielsen Music Control meet (publiek en commercieel, landelijk en regionaal) dit jaar afkomstig te zijn van Nederlandse artiesten, en 16% Nederlandstalig. Dit laatste percentage is al vier jaar redelijk stabiel. Tot en met 2006 was slechts 9% van de airplay Nederlandstalig, maar de komst van 100%NL en RadioNL heeft de positie van het genre flink verstevigd. Toch draaien publieke omroepen ruim een kwart meer Nederlandse muziek dan commerciële, en ook het percentage Nederlandtalige muziek ligt daar hoger.

Regionale zenders draaien tweemaal zoveel Nederlands product als landelijke stations (ruim 50%), en bijna vier keer zoveel Nederlandstalig (eenderde van alle gedraaide nummers). Wordt alleen naar publieke omroepen gekeken, dan draaien de regionalen zelfs zes keer zoveel Nederlandstalig product.
Kijken we echter alleen naar landelijke zenders, dan liggen de verhoudingen anders: publieken en commerciëlen draaien evenveel Nederlandse artiesten (26%), maar de landelijke commerciëlen draaien tweemaal zoveel Nederlandstalig. Hieruit blijkt enerzijds de impact van publieke regionale zenders (die hier dus niet meetellen) en anderzijds de impact van de landelijke commerciële zender 100%NL.

Het percentage Nederlandstalige downloads (dit jaar 7%, volgens Nielsen) ligt achter op de airplay van het genre (16%). Daarbij moet in ogenschouw genomen worden dat downloaders gemiddeld jonger zijn dan radioluisteraars, en dat 100%NL en RadioNL het airplaygemiddelde fors optrekken. Niettemin is die 7% op Europese schaal erg laag. Nederland staat daarmee op de een na laatste plaats, net boven Noorwegen. Dit komt overeen met het airplaypatroon in Europees perspectief.

Vorig artikelDe hitparade failliet? Neuh…
Volgend artikelInterview: Cees van Steijn maakt schoonschip bij SENA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in