Vandaag verscheen een nieuwe editie van Right!, de digitale nieuwsbrief van naburig rechtenorganisatie SENA. Ik coördineer de totstandkoming daarvan en schrijf er ook artikelen voor. Zoals, in deze uitgave, interviews met mediaveteraan Willem van Kooten en Radio 538-directeur Jan Willem Brüggenwirth. Lang niet altijd kun je alle interessante uitspraken plaatsen, zoals in het geval van Brüggenwirth. Daarom, in overleg met SENA en de directeur van de best beluisterde radiozender van Nederland, hierbij de teksten die de nieuwsbrief niet haalden.

Hoe kijk je aan tegen het hedendaagse radiolandschap?
“We zitten op een heel belangrijk kantelpunt. Je ziet dat op televisie- en dagbladgebied de schaalvergroting al heeft toegeslagen. Met de verlenging van de FM-frequenties in het vooruitzicht en de komst van digitale radio zal ook de radio moeten concentreren. Stand-alone zenders kunnen niet blijven bestaan. Twee of drie marktpartijen zijn meer dan genoeg. Dat betekent wel dat de overheid ons wat vrijheid moet gunnen om kruisverbanden aan te gaan. Dat is de zittende vergunninghouders nu namelijk niet toegestaan.”

Waaraan is in jouw optiek de sterke positie van 538 vooral te danken?
“In eerste instantie door de 100 superenthousiaste werknemers van het station. Zonder programmamakers heb je geen luisteraars. Je luisteraars zijn uiteindelijk je bestaansrecht, maar bij radio geldt, net als bij marketing: je moet nooit je richting laten bepalen door wat de markt wil. Wij hebben een idee waar Radio 538 voor staat, en dat willen we uitdragen. ‘Groot maar jongensachtig’, dat is ons referentiepunt.”

Maar jullie testen wel heel nadrukkelijk de muziek op jullie luisteraars uit…
“Dat klopt, maar wát we hen ter beoordeling aanbieden, is onze keuze.”

Kun je je in het huidige medialandschap nog met muziek onderscheiden?
“Wij onderscheiden ons in elk geval doordat we heel consequent zijn in onze keuzes. Luisteraars weten wat ze bij ons kunnen verwachten. Programmamakers hebben daar geen invloed op, al komen die wel elke twee weken bij elkaar om over de muziek te praten en suggesties te doen.”

Radio 538 is sinds 2 jaar onderdeel van de RTL Group, en daarmee van Bertelsmann. Dat heeft ook muziekrechten in portefeuille. Moeten jullie daar rekening mee houden bij het uitkiezen van jingles, tunes en liedjes voor op de playlist?
“Op geen enkele manier. Ik moet alleen zorgen dat ik geld aflever.”

Via jullie webshop (downloads, tickets) en de eigen cd-concepten exploiteren jullie ook content. Welke bijdrage levert dat aan het bedrijfsresultaat?
“Dat is niet substantieel. Van de downloadverkopen kan je twee keer uit eten in een niet te duur restaurant. De albums leveren leuk op, maar ook dat zijn geen grote bedragen. Deze zijn eerder goed voor onze branding. De ticketverkoop hebben we onlangs uitgebreid naar alle concerten. Dat wordt wel belangrijk, aangezien we een miljoen unieke bezoekers per week op onze site hebben, die allemaal geïnteresseerd zijn in muziek.”

Overwegen jullie nog meer afgeleide geldstromen?
“We zijn bezig met interessante new business ontwikkelingen. Daar boeken wij mooie resultaten mee.”

Hoe zie je de toekomst van radio?
“Die is rooskleurig, omdat er op veel meer manieren naar radio geluisterd kan worden. Zodra de hobbel van de bandbreedte genomen is, zitten we straks via internet in de auto naar radiostations van over de hele wereld te luisteren.”

(De rest van het interview vind je dus in Right!)

Vorig artikelOne Song Serious Request-anthem 2009
Volgend artikelArtikel advies retailexperts: Vernieuw, verras en verfris

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in