Column: A&R 2.0

Ik hoorde nú toch iets… Iets prachtigs eigenlijk. Pure powerplay. Als het waar is tenminste. Maar ik hoorde het van iemand die ik doorgaans kan vertrouwen, en die er verder geen belang bij heeft loze geruchten te verspreiden. Zeker weten doe ik het echter niet. Ik heb het eerlijk gezegd ook niet geverifieerd. Enerzijds omdat ik toch geen antwoord zou krijgen op mijn vraag, en anderzijds omdat het gerucht op zich al mooi genoeg is om op door te redeneren. De waarheid zou die redenering alleen maar in de weg kunnen zitten. Al helemaal als die werkelijkheid heel anders zou zijn dan het gerucht vertelt. Verifiëren komt dus nog wel. Of misschien ook wel helemaal niet. Want ik heb nu toch wel voldoende duidelijk gemaakt dat het om een gerucht gaat. Toch? Goed, ter zake dan…

U kent Esmée Denters? De – overigens uitstekende – zangeres uit Oosterbeek, die in augustus 2006 een YouTube-pagina aanmaakte en drie jaar later stevig bouwt aan een wereldwijde carrière? In de tussentijd is er heel veel gebeurd. Haar filmpjes, waarop zij liedjes zingt, zijn ruim 100 miljoen keer bekeken; een van die kijkers was Justin Timberlake, die Denters als eerste artieste tekende op zijn eigen label Tennman Records; haar eerste optreden ooit vond plaats in de Amsterdam ArenA, in Timberlake’s voorprogramma; ze opende ook tijdens de Europese toer van Enrique Iglesias; er wordt gesproken over het maken van een (Amerikaanse) reallifesoap; ze heeft op de cover van Billboard gestaan; gaf een interview bij Oprah Winfrey…

Zeer indrukwekkend, voor een 20-jarige Nederlandse. Je vraagt je af hoe dat allemaal kan. En wat blijkt? Dat kan ook allemaal niet. Althans, niet zo organisch en spontaan als het wordt voorgespiegeld. Want, en dan kom ik weer even terug op dat gerucht, het schijnt dat (nee, ze zeggen dat…) het ontluiken van Esmées carrière zorgvuldig is geregisseerd door… Google/YouTube. Dat zou zijn relevantie en brute kracht hebben willen aantonen en daartoe een complot gesmeed hebben waar Timberlake en Universal (en wie weet wie nog meer) deel van uitmaken.

Blijft natuurlijk de vraag: waarom koos YouTube uitgerekend Esmée? Aan de andere kant: het was een uitstekende keuze. Los van de hype heeft het meisje gewoon talent. Dat is tegenwoordig alleen niet genoeg. En dan is het goed te weten dat je een carrière altijd nog bij Google kunt inkopen.

(mijn column uit Entertainment Business, augustus 2009)

Vorig artikelRadio Ga Ga
Volgend artikelRigbye

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in