Radio Ga Ga

Als ik in Zuid-Spanje ben (en daar ben ik graag), luister ik altijd naar radiozender Los 40 Principales, wat ze daar plegen uit te spreken als [Los Kwarenta Prinsipales]. Een week luisteren en je bent weer helemaal bijgebracht op het gebied van de Spaanse hits van het moment. Of zeg maar gerust: gedrilld, want Los 40 heeft het beperkste format denkbaar. Ze noemen zich ‘la radio de los éxitos’ (het station van de hits) en dat zul je weten… De liedjes waaruit geput wordt, zijn:

·         de 40 noteringen in hun eigen hitlijst Los 40 Principales (‘de 40 grootste hits’)

·         ongeveer 15 tips voor die lijst en

·         maximaal 25 ‘oudere’ nummers (hooguit vijf jaar oud)

Bij elkaar zo’n 80 liedjes dus. En wij maar klagen over Sky Radio. Toch werkt de formule wonderwel, mede door het schitterende jinglepakket van de zender. Dat is overigens in Nederland gemaakt en op de site van producent SOB kun je een demo en wat losse tracks beluisteren. Kippenvel!

Nerd-alert? Lees dan niet verder, het wordt nog erger…

Los 40 Principales is een zogenaamd ‘syndicated’ radiostation: er wordt een landelijk raamprogramma aangeboden, dat tweemaal per uur wordt onderbroken. In deze breaks kan (nee, moet) in de verschillende uitzendregio’s regionale reclame worden uitgezonden. Stok achter de deur: er valt gewoon twee keer keihard een stilte van vijf minuten, die gevuld dient te worden. Is er in een regio niet genoeg reclame verkocht, dan wordt de resterende tijd in het blok, heel professioneel, opgevuld met jingles. En om die vijf minuten nog redelijk netjes te vullen, worden die – nog professioneler – helemaal ’tot het gaatje’ gedraaid. Zo heb ik de afgelopen jaren, ongelogen, honderden van die prachtige Los 40-jingles kunnen opnemen.

Nerd-alert? Ik weet het…

Wat me dit keer als luisteraar van mijn favoriete Spaanstalige zender opviel, is dat de automatisering er zijn intrede gedaan heeft. Los 40 Principales hanteert nu een softwarepakket, dat de liedjes zelf achter de jingles doorstart. Maar jammer genoeg is dat verkeerd ingesteld. Alle jingles van de zender eindigen met de naam van het station: een gezongen of gesproken ‘Los 40 Principales’ dus. De platen worden altijd gestart op de eennalaatste lettergreep, op ‘pa’ dus. Daarbij is alleen geen rekening gehouden met het feit dat heel veel Spaanse hits geen intro hebben en het gezongen begin van die nummers dus dwars door de jingles heenzit.

Nerd-alert? Pfff, je moet je ergens druk om maken…

Die automatisering leverde trouwens wel een historisch radio-uurtje op, toen de software tot driemaal toe vastliep en de computer, zo stel ik me voor, drie keer opnieuw moest worden opgestart. Anders heb ik geen verklaring voor de minuten durende stilte die ik als vermoedelijk laatste luisteraar kreeg voorgeschoteld. De eerste plaat die na de derde onderbreking door het systeem werd ingestart was – zonder twijfel onbedoeld – legendarisch hilarisch: Bring Me To Life van Evanescence. Spanjaarden staan niet specifiek bekend om hun humor, maar laat hun computers maar schuiven…

Vorig artikelScary…
Volgend artikelColumn: A&R 2.0

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in