Zonder ir. Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda (1885–1944) hadden we niet dagelijks kunnen genieten van/ons ergeren aan – pak ‘m beet – Jeroen van Inkel, Edwin Evers, Giel Beelen, JoJo Kincaid of Howard Stern. Wellicht zouden die op hun zolderkamertje of in plattelandsdiscotheken wel plaatjes achter elkaar aan het draaien zijn, maar veel verder dan die ruimte was het geluid niet gekomen. Voor radio-uitzendingen heb je namelijk specifieke apparatuur en technische faciliteiten nodig, en de basis daarvoor werd door Idzerda gelegd.

Dat was een belangrijke radiopionier, want hij verzorgde op 6 november 1919 de eerste publieke omroepuitzending (‘Soirée Musicale’) ter wereld. Daarna maakte Idzerda ook nog regelmatig uitzendingen via zijn zelfgebouwde radiotelefoniezender PCGG. Dat deed hij vanuit zijn woning in de Beukstraat in Den Haag. Dus dat Jeroen van den Nieuwenhuizen door Mexicaanse griep de Top 40 van thuis uit presenteert en ik mijn programma van vanavond hier in Studio 13 heb opgenomen vanwege Lowlands is helemaal niet zo nieuw…

Die zogenaamde PCGG, waarmee Idzerda de eerste radio-uitzending verzorgde, is vanaf nu te bezichtigen in de Experience van Beeld en Geluid (dat ook een webspecial met fragmenten over deze omroeppionier heeft samengesteld). Een must voor radioliefhebbers met historisch besef.

Vorig artikelRigby nieuwe huisband DWDD
Volgend artikelScary…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in