Interview Pim van den Berg (‘straat-o-loog’): Lange lijnen en korte lontjes

Je ziet het overal om je heen: dagboeken zijn weblogs geworden, kranten maken plaats voor nieuwssites en muziek, films en games worden digitale bestanden. Lekker makkelijk, wereldwijd opvraagbaar en bovenal: gratis. Over die verschuiving van fysiek product naar onlinedienst sprak ik laatst een interessante man. Je kunt het met hem eens zijn of niet, maar hij heeft een mening over dit fenomeen, en na een zorgvuldige opbouw neemt zijn visie een wending die je niet zo gauw ziet aankomen. Dus als je even twee minuten hebt…

Pim van den Berg is zelfstandig ‘straat-o-loog’. Hij verkent de wereld, praat met mensen en legt dingen vast ten behoeve van onder meer beeldverslagen en boeken. “Ik verkoop ervaringen”, vat hij samen. Volgens Van den Berg komt 98% van ons handelen uit emotie en intuïtie voort. Zijn motto is dan ook: ‘als je iets niet beleeft, kun je het ook niet vertellen’.

Gevraagd naar zijn visie op onlineplatforms vertelde hij me: “Ik kan door de bomen het bos niet meer zien.” Dat staat haaks op zijn constatering dat de hoeveelheid beschikbare tijd beperkt is, en dat hij daar zuinig mee probeert om te gaan. De vele internetdiensten moeten dus vechten om zijn aandacht, en om die te winnen blijkt databasemarketing het kernbegrip. Zo vertaalde ik het althans, want Van den Berg verfoeit die term. “Dat is een bedacht trucje”, zegt hij. En hij vervolgt: “Marketing is een dodelijk fenomeen voor mensen die normaal zijn.” We komen op stoom…

Waar mijn samenvatting in het woord ‘databasemarketing’ op neerkomt, is dat Van den Berg verlangt dat onlinediensten interesse in hem moeten tonen. Dat zij – op een manier die er niet te dik bovenop ligt – zijn profiel moeten zien vast te stellen en op basis daarvan community’s creëren. Voorbeelden die hij noemt: “Men moet mij erop wijzen dat er een club van Mahler-liefhebbers bestaat”, en: “Ik heb er best geld voor over om later met 20 gelijkgestemden in één huis te wonen, liefst vlak naast een concertpodium.”

Er wordt binnen het gezin Van den Berg veel gebruikgemaakt van onlinediensten. Voor de nieuwsvoorziening, om te bankieren, tv te kijken of ander entertainment binnen te halen. Maar toch is ook de hang naar fysiek product enorm. De straat-o-loog heeft 4500 LP’s en een state of the art geluidsinstallatie, waarbij alleen al de naald van de draaitafel €780,- kost. “Voor gevoelige ervaringen is contact nodig”, aldus Van den Berg. “Alleen tastbare producten kunnen een blijvende en waardevolle herinnering veroorzaken. Zoals die plaat in zijn hoes, die naald in de groef.”

Hij erkent overigens dat dit vooral zo gevoeld wordt door ouderen. Met alle gevolgen van dien, blijkt als hij zijn redenering vervolgt. “Bij jongeren vindt steeds meer contact online plaats en niet meer fysiek. Zie de populariteit van chatboxen en sociale netwerksites. Door het wegvallen van écht contact dreigen jongeren te vereenzamen. De enorme toename van het aantal singles wijst daar al op. En doordat men steeds minder in staat is contact te maken, worden de lontjes ook steeds korter. Normen en waarden vervagen en eigenbelang gaat vóór andermans rechten.”

In dat kader dicht hij de entertainmentbranche een belangrijke taak toe: “Entertainment zou mensen weer moeten samenbrengen, zodat in een prettige ambiance nieuwe contacten kunnen ontstaan.”

Hij werd gewoon emotioneel toen hij het me uitlegde. Bevlogenheid, betrokkenheid… dat vind ik dan weer mooi…

Vorig artikelArtikel vinyl: Spin the black circle
Volgend artikelArtikel entertainmentretail: Les 1 in overleven: vergeet dat je retailer bent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in