Ongelimiteerde muziekdownloadservice op komst: onbeperkt graaien

De gemiddelde muziekconsument van tegenwoordig is een gierige, gemakzuchtige en ongeduldige veelvraat. Hij komt met veel muziek heel oppervlakkig in aanraking en vindt het vaak wel best zo. Maar als hij dan iets hoort wat ‘ie leuk vindt, wil ‘ie dat ook direct hebben. En wel voor niets. Het mooie is: dat lukt ook moeiteloos. Alleen de rechthebbenden zien er geen cent van. Dat komt deels doordat de muziekindustrie wel illegaal aanbod bestrijdt, maar verzuimt (of er niet in slaagt) zelf met goede legale alternatieven te komen (of op zijn minst om goede legale modellen te ondersteunen).

Daar begint nu langzaam verandering in te komen. Precies op tijd, want een parlementaire werkgroep onder leiding van SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens heeft vandaag een initiatiefnota gepubliceerd, waarin zij kenbaar maakt downloaden uit illegale bron strafbaar te willen stellen. Dat gebeurt echter pas als er serieuze legale alternatieven zijn, en het begint er dus naar uit te zien dat die eraan komen.

Niet dat ik alle wijsheid in pacht heb, maar ik roep al deze hele eeuw dat abonnementenmodellen (volgens mij) de toekomst zijn. Spotify wordt nu gezien als een van de grote kansrijke initiatieven. Dit is een gratis platform, dat overigens nog niet in Nederland beschikbaar is. Daar kunnen miljoenen liedjes gestreamd worden, voorafgegaan door advertenties. Als je betaalt, blijven de reclameboodschappen achterwege. Maar streamen betekent beluisteren, niet bezitten. Gewoon online-radio dus. Dat sluit wellicht aan bij de oppervlakkige instelling van veel muziekconsumenten, maar ik ben ervan overtuigd dat er ook nog voldoende mensen zijn die gewoon een permanente muziekcollectie willen aanleggen. Niet fysiek, en ook geen complete albums, maar wel liedjes… heel veel liedjes.

Voor díe consumenten is nu bekendgemaakt dat het Britse kabelbedrijf Virgin Media en Universal Music de handen ineen geslagen hebben. Zij gaan later dit jaar de eerste ongelimiteerde muziekdownloadservice op abonnementenbasis opzetten. Oftewel: voor een vast bedrag per maand kun je straks onbeperkt grasduinen in de catalogus van de grootste muziekmaatschappij en daar naar hartelust tracks of albums uit downloaden. Daarna is het van jou, zelfs als je je abonnement beëindigt. Groot nadeel is vooralsnog dat je dus abonnee moet zijn van Virgin Media (niet actief in Nederland). Én de aanbieder heeft Universal toegezegd om illegaal verkeer via haar verbindingen voortaan extra hard aan te pakken, wat ook niet iedereen als muziek in de oren zal klinken ;-). Bovendien is er dus nog maar één muziekmaatschappij bij het project betrokken. Met andere majors en independents wordt echter gesproken over deelname.

Hun toetreding is essentieel, want zonder een (zo) compleet (mogelijk) aanbod is ook dit initiatief natuurlijk ten dode opgeschreven. Hét criterium is immers, naar goed Nederlands gebruik: ‘veel voor weinig’. Met een breed ondersteund ‘all you can eat’-model (waarbij de consument zelf kan kiezen tussen onbeperkt streamen of ongelimiteerd downloaden) is volgens mij aan die voorwaarde voldaan.

Vorig artikelNieuwe Hitdossier zelf een flop
Volgend artikelShowcase succesvol

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in