Als muziekidioot, lijstjesnerd en feitenfetisjist kan ik echt met veel plezier uitkijken naar een nieuw Hitdossier (of Pop Encyclopedie of desnoods scheurkalender met ‘weetjes’). En dus haalde ik de 10e editie van hét naslagwerk ongezien in huis. Helaas kan deze jubileumeditie ongelezen op de plank blijven staan.

Na vluchtige lezing vielen al zoveel dingen op, dat uitvoerige bestudering er wel niet meer van zal komen. Zo maar een paar tekortkomingen:

  • De – pas in de vorige editie geïntroduceerde – biografische gegevens die bij iedere Top 40-artiest stonden, zijn alweer verdwenen
  • Bij Nederlandse artiesten is de aanduiding (NL) verdwenen. Alleen Nederlandse artiesten met dezelfde naam als een buitenlandse artiest (zoals Monica) hebben nog (NL) achter hun naam, om het verschil te kunnen zien
  • Als een single voor een tweede (of derde, of – zoals bij Kom Van Dat Dak Af – een vierde) keer de hitlijst binnenkomt, wordt die niet meer apart vermeld, maar wordt het nieuwe aantal weken opgeteld bij dat van de eerste entry (overigens wordt deze regel zeer inconsequent toegepast). Paint It Black van The Rolling Stones zou dus maar één keer een hit geweest zijn (in 1966) en 25 weken genoteerd gestaan hebben. Pure geschiedvervalsing! 13 van die 25 weken stond het nummer in de Top 40 na de (onvermelde) re-release in 1990.

Je zou denken dat dit soort trucs is uitgehaald om ruimte/papier te besparen, maar dat blijkt niet het geval. Duetten worden namelijk nu niet meer alleen vermeld als onderdeel van de lijst hits van die artiesten, maar krijgen ook een aparte vermelding (wat dus weer extra plaats inneemt). Op zich geen gekke keuze (de Amerikaanse en Engelse hitbijbels doen dat ook), maar ook deze regel is zeer willekeurig en onvolledig doorgevoerd.

Wat mij betreft ligt het nieuwe Hitdossier na één week alweer uit de lijst…

 

Vorig artikelIt’s out there!
Volgend artikelOngelimiteerde muziekdownloadservice op komst: onbeperkt graaien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in