Wist u dat… Batman, behalve een superheld, ook een stad in Turkije is? Ik tot voor kort in ieder geval niet, en wellicht de strip- en filmmakers ook niet. Toch onderzoekt de burgemeester van de stad momenteel de mogelijkheden om Christopher Nolan, regisseur van de films ‘Batman Begins’ en ‘The Dark Knight’, en filmdistributeur Warner Bros. aan te klagen. Niet alleen om hen te betichten van het schenden van de rechten op de naam Batman (die uiteraard toebehoren aan de stad), maar hij wil hen gelijk een aantal onopgeloste moorden en het hoge zelfmoordgehalte onder vrouwen in de stad in de schoenen schuiven. Want dat is natuurlijk allemaal het gevolg van de psychologische impact die het succes van de films op de inwoners van de stad heeft.

Tot een feitelijke aanklacht is het nog niet gekomen. Typisch gevalletje van ‘niet ontvankelijk’, zou je ook denken, maar de burgemeester stipt wel een interessant punt aan. Want je kunt het ook omdraaien: mag je je winkel/restaurant/product wél of niet Batman noemen, als je daarmee wilt verwijzen naar de Turkse stad? Het antwoord hierop is door ‘Hollywood’ al gegeven en luidt: ‘nee’. Dat ondervond althans Şafii Dağ, een voormalig inwoner van Batman die tegenwoordig woont in het Duitse Wesel (ezel-ezel). Hij noemde zijn twee restaurants Batman, maar moest die naam op last van de productiemaatschappij van de gelijknamige films aanpassen. Dat Dağ refereerde aan zijn geboorteplaats, deed daar voor hen niets aan af.

En opeens hoop je dan dat zo’n geflipte burgemeester tóch zijn gelijk gaat halen bij de rechter.

Vorig artikelInterview Tim Kuik (BREIN): “Ze hoeven ons niet sympathiek te vinden”
Volgend artikelDelivered, sealed, signed

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in