Als je tabak hebt van roken…

Niet alleen is hun nieuwe single Morgen een erg lekker liedje, IOS heeft er ook weer een opvallende actie omheen bedacht. Het nummer gaat over stoppen met een verslaving, en daar haakt die gimmick op in: met het rookverbod in de horeca (per 1 juli a.s.) in het achterhoofd organiseert IOS een concert, waar je gratis naartoe kunt, als je aan de deur ‘je laatste pakje sigaretten’ inlevert. Dat optreden vindt op 18 mei vanaf 20.30 uur plaats in Tivoli, Utrecht.

En wat IOS met al die sigaretten gaat doen? Waarschijnlijk zijn die jongens zelf kettingrokers…

Nu heb ik voor de vandaag verschenen editie van mijn blaadje toevallig (zei ik toevallig?) net een column over dit onderwerp geschreven, en als je het niet verder vertelt, kun je die hieronder lezen…

Doorroken

Vorige maand pleitte ik op deze plek voor een andere invulling van het ‘360 gradenmodel’ dan de manier waarop momenteel zo graag met die jeukterm geschermd wordt. Bekijk de problemen (oh nee: uitdagingen… nog zo’n geitenwollen sokkenkreet) eens van een hele andere kant en kom met een onverwachte oplossing. We werken in de creatieve industrie; laten we dat tonen dan!

In Twente geeft men het goede voorbeeld. Daar heeft een truckerscafé het rookverbod voor de horeca, dat op 1 juli van kracht wordt, op zijn eigen manier geïnterpreteerd (en dus omzeild). Dat verbod is namelijk niet opgelegd om argeloze party crashers te behoeden voor een doorrookt pak of meerooklongen. Als je dat niet wilt, moet je maar niet uitgaan. Nee, het rookverbod is ingesteld omdat horecapersoneel, net zoals werknemers in elke andere branche, recht hebben op een rookvrije werkplek. Je kunt de niet-rokende consument dus wel opleggen om maar niet uit te gaan, maar van werkzoekenden zonder teerverslaving blijkbaar niet verlangen dat ze in een andere branche gaan solliciteren. Hoe krom dat ook is (en dit voorbeeld is door te trekken naar vele andere verordeningen waar de entertainmentbranche mee te maken heeft), het is de realiteit en daar moeten we het mee doen.

En dus maakte dat truckerscafé een strikte scheiding tussen de rookvrije werkplek van haar personeel en de plek waar de klanten verblijven, die na 1 juli gewoon door mogen paffen. Boven de hele bar werd een glazen afscherming gemaakt, die tot een centimeter of twintig boven de toog komt. Die heet (ongelogen, en waarschijnlijk vrij naar terrarium) bararium. Door drukverschillen wordt de ruimte achter de tap rookvrij gehouden, terwijl de klanten wel gewoon mondeling hun bestelling kunnen doorgeven en die onder het glas door aangereikt krijgen.

Onbedoeld bijeffect van rookvrij uitgaan is overigens, dat je allerlei andere geurtjes (zweet, bierscheten…) opeens wel gaat ruiken. Horecaondernemers overwegen om die reden (écht waar) een kunstmatige rookgeur te gaan verspreiden in hun rookvrije etablissementen.

Ik zeg niet dat dit dé oplossingen zijn (want ik meur op deze manier als niet-roker nog altijd een uur in de wind na een avondje uit), maar het zijn wel modellen die onze Haagse vrinden met al hun goedbedoelde betutteling niet hadden voorzien. En een beetje ambtenaartje pesten is natuurlijk altijd leuk.

Ja, dat livecircuit is zo gek nog niet. Daar kan de home-entertainmentbranche nog veel van leren…

(Werner Schlosser)

Vorig artikelRigby baby, one more time
Volgend artikelInterview Sander Weegels (Timoco): “Mobile ticketing heeft voor ons de toekomst”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in