Lijstenbrij

Liefhebbers van lijstjes moeten een nieuwe site aan hun Favorieten toevoegen. Hitparadesamensteller GfK Mega Charts publiceert al haar lijsten namelijk tegenwoordig via www.dutchcharts.nl. Logisch natuurlijk, dat de Nederlandse hitparades voortaan op een site staan die door een Zwitsers bedrijfje onderhouden wordt. Het enige merkbare gevolg is vooralsnog gelukkig, dat veel reacties en bijna het hele forum Duitstalig zijn.

Verder niets dan lof voor Dutch Charts. Alle denkbare informatie is er terug te vinden, van artiestenverjaardagen tot tracklistings en bestelnummers van cd-singles aan toe. Handig is ook de mogelijkheid om het eventuele hitverleden te achterhalen van elk gewenst nummer. Op dit moment bestaat de database nog slechts uit de hitlijsten die teruggaan tot 1993, maar onze Zwitserse vrienden beloven snel méér ‘prehistorische’ charts toe te voegen.

Toegegeven, ik ben zelf ook zo’n lijstjesfreak. Ik herinner me nog onze vakanties in Frankrijk in de jaren ’80, waarin we vanaf de autoantenne een draad naar een boomtak spanden, om de radio-ontvangst te verbeteren. In de gloeiende hitte luisterde ik dan in de auto naar de Nederlandse hitparades (er waren er toen al meerdere), die ik netjes meeschreef en in ringbanden bewaarde. Ik heb ze nóg…

Wat ik ook bijhield, waren de ‘hitschijven’ die de verschillende omroepen toen nog hadden. AVRO’s Radio- en Televisietip, VARA’s Parkeerschijf (in een later stadium), de TROS Paradeplaat, Veronica’s Alarmschijf, de NCRV Favorietschijf en KRO’s Speciale Aanbieding. En natuurlijk had ik er zelf ook een: de Remschijf. Nog altijd kies ik er elke week eentje, die ik vrijdags in mijn programma draai en waarbij ik dan uitgebreid stilsta (Remschijf, stilstaan… u vat ‘m?).

Wandelende popencyclopedie en rechterhand van Frits Spits, Tom ‘de dikke’ Blomberg deed iets met die hitschijven in de hitparade-uitzendingen, herinner ik me, maar ik weet niet meer wat. Ikzelf deed er mijn eigen ding mee. Ik keek hoeveel schijven elke omroep die week in de hitlijsten had en bepaalde aan de hand van de posities een puntentotaal per omroep per week. Die totalen zette ik in een grafiek, zodat je precies kon volgen hoe elke omroep door het jaar heen scoorde en welke uiteindelijk de succesvolste schijven gekozen had. Ik maakte twee exemplaren van elke grafiek. Eentje voor mezelf, en eentje stuurde ik aan Tom Blomberg. Hij schreef me regelmatig reacties en suggesties terug. Ik moet toen een jaar of 15, 16 geweest zijn, dus hij zal wel gedacht hebben…

Uiteraard haalde ik elke week ook de gedrukte exemplaren in de winkel (dus het is me een raadsel waarom ik de lijsten tijdens de uitzending ook nog met de hand meeschreef). Die plakte ik netjes in, en ik gaf erop aan welke liedjes Remschijven geweest waren, of ik een liedje al had en zelfs (maar vraag me niet waarom) hoeveel versies ik van een liedje had. Want naast het feit dat ik toen al veel singletjes kocht, werden in de hitparade-uitzendingen alle binnenkomers helemaal gedraaid, kon je uit de Soul Show van Ferry Maat af en toe wat wegplukken en liet ook Wim van Putten in de LP- en CD-Show de nummers van begin tot eind horen. Ik tapete me suf, en al mijn vriendjes deden het. Er is in al die jaren niet veel veranderd.

Vorig artikelArtikel: Driedelig grijs wijst EMI de nieuwe koers
Volgend artikelBoudisque poetst de plaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in