Hete hits…

‘Zomerhits’ zijn een bijzonder fenomeen. Om te beginnen natuurlijk omdat die meestal pas in september, oktober hoog in de Nederlandse hitlijsten staan. De ‘massa’ is eind augustus pas terug van vakantie en kan dan pas in de muziekwinkels op zoek naar die vakantieherinnering. Dan duurt het nog een paar weken voordat zoiets een hit is. Als men het liedje al kan vinden althans, want de grootste potentiële hits worden in Nederland helemaal nooit uitgebracht. Dat moet in dit downloadtijdperk anders kunnen, zou je denken…

Soms is het mogelijk het toeval een handje te helpen. In 1999 attendeerde ik de platenmaatschappij in Nederland op dé Franse zomerhit van dat jaar: Zebda met Tomber La Chemise. Het werd ook in Nederland een hit.
Mijn pogingen, drie jaar geleden, om Lola van Pastora hier uitgebracht te krijgen, strandden helaas. Ik had er zelfs een radio edit van gemaakt, maar nee dus. Nog steeds jammer. Zelfs het platte Tô Nem Aí van Luka was hier niet aan de praat te krijgen.

Dit jaar is Silencio van David Bisbal wél uitgebracht in Nederland. Jeroen van der Boom gaat echter met de eer strijken. Slimme zet om dat nummer te vertalen in Jij Bent Zo, het moet gezegd, en ’t roept mijn suggestie uit 2004 in herinnering om elk jaar een verzamel-cd uit te brengen met Nederlandse versies van de grootste zomerhits in de belangrijkste vakantielanden. Dat is helaas op de plank blijven liggen.

Daarnaast, op diezelfde plank, ligt dé zomerhit van 2007: Quiero Tener Tú Presencia (Versión Mediterránea) van Seguridad Social. Die heeft Yéké Yéké written all over it, maar zal door Warner Music ‘vooralsnog’ niet in Nederland worden uitgebracht. ‘Vooralsnog’… je vraagt je af waar zo’n platenmaatschappij op wacht. Totdat iedereen ‘m al (uiteraard illegaal) gedownload heeft? Kansloos!

Vorig artikelInterview Sandra Piers & Ramon Dahmen (Dutch Media): “Het inbrengen van kennis is belangrijker dan geld”
Volgend artikelKijken, kijken… wél kopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in