In navolging van Prince, wiens nieuwe cd Planet Earth afgelopen weekend werd weggegeven bij aankoop van de krant The Mail On Sunday, is ook Madness in onderhandeling voor een soortgelijke deal. Gezien hun recente ervaringen niet eens zo’n gek idee…

Als je het als buitenstaander bekijkt (en om het objectief te kunnen zien, helpt het als je geen platenlabel of muziekwinkel hebt), was de krantendeal van Prince een slimme zet. “Ik wil mijn muziek naar zoveel mogelijk mensen brengen”, had de paarse ukkepuk al laten weten toen hij bekendmaakte dat ook de 200.000 kopers van een kaartje voor één van zijn 21 aanstaande concerten in Londen de cd gratis zouden ontvangen. Voeg daar de oplage van The Mail On Sunday (normaal 2,28 miljoen exemplaren, maar dit weekend opgehoogd tot 2,8 miljoen) aan toe, en hij lijkt behoorlijk in zijn doelstelling te slagen.
Naar verluidt maakte de krant een bedrag van £500.000 voor deze stunt over, en betaalde daar bovenop nog eens £250.000 mee aan de productie en marketing van het album. Tel daarbij op dat de concertkaartjes een prijs hadden van £31,21, en je weet dat met deze twee ‘gimmicks’ in totaal £7 miljoen gemoeid is. Normaal gesproken moeten heel wat cd’tjes verkocht worden, wil een artiest zoveel verdienen.
Het enige wat je Prince kwalijk zou kunnen nemen, is dat hij ook een deal had gesloten met een muziekmaatschappij, die het album via de traditionele platenwinkels zou verkopen. Die twee partijen hadden natuurlijk zwaar de ‘p’ (van Prince, product, prijs, promotie en plaats) in van deze actie…

Ook Madness liet laatst een live-cd weggeven bij The Mail On Sunday. Dit was vanuit hun perspectief eveneens een groot succes. Volgens de manager van de band, Garry Blackburn, leidde de stunt tot de verkoop van 20.000 concertkaartjes. “It was an excellent thing to do for fans and for the band”, quote vakblad Music Week. De band schijnt nu met dagblad The Sun (oplage: 3,1 miljoen stuks) te onderhandelen over het bijsluiten van het nieuwe studioalbum van Madness. De skafenomenen zitten momenteel zonder platencontract, maar hebben dat op deze manier wellicht ook niet nodig. Blackburn bestrijdt dat dit soort acties de waarde van muziek zou devalueren. “Value is interpreted in terms of a dealer price and everyone needs to take a broader perspective and that’s not at the exclusion of the retail sector. It’s untrue that giving music away in a newspaper has no value.”

Vorig artikelZoek de 0 verschillen
Volgend artikelInterview Guy Goedgezelschap (SONY BMG): “Ik vind dat DRM ervan af moet”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in