Het vijfde album van Ash, Twilight Of The Innocents, dat 29 juni verschijnt, wordt gelijk hun laatste. Voortaan zal de Noord-Ierse band alleen nog losse tracks – en eventueel compilaties van die nummers – uitbrengen. Via internet, uiteraard… Ash heeft een eigen studio in New York, wat hen in staat stelt liedjes direct na het schrijven op te nemen en uit te brengen. Voorman Tim Wheeler hoopt dat dit niet alleen de snelheid, maar ook de spontaniteit en creativiteit ten goede zal komen.

Ik denk dat het uitsparen van geld geen rol gespeeld heeft in deze overweging. Een zware kostenpost (het huren van studiotijd) kocht de band al in een eerder stadium af door een eigen opnamestudio te nemen. Het op cd’s persen van de tracks zijn daarbij vergeleken de kosten niet. Wat wel scheelt, is dat in dit model geen platenmaatschappijen en fysieke distributeurs meer nodig zijn. Promotie, marketing en verkoop doet de band voortaan zelf in een een-tweetje met zijn fans. Die zullen graag hun e-mailadres achterlaten om via een nieuwsbrief op de hoogte gebracht te worden van weer een gereedstaande nieuwe track.

Een interessante ontwikkeling, al lijkt dit bijna alleen weggelegd voor artiesten met a) een eigen opnamefaciliteit en b) een trouwe schare fans. Dat zijn dus per definitie bands met een lang en succesvol verleden, zou je zeggen. Echter: door de komst van de computer is het aantal thuisstudio’s geëxplodeerd, en hoe lager de opnamekosten, des te kleiner het aantal (betalende) fans dat nodig is om uit de kosten te raken. Het woord tussen haakjes is daarbij uiteraard cruciaal. Plús de creativiteit die een band aan de dag legt om zoveel mogelijk mensen van zijn bestaan op de hoogte te brengen.

Vorig artikelInterview Wilhelm Mittrich (ODS): “We gaan de cd-capaciteit dit jaar met 50% verminderen”
Volgend artikelZijne koninklijke gulheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in